Aktuellt, in-lajv

 

Aktuellt, in-lajv

Här uppdaterar vi viktiga händelser i korta drag som sker under året. Tanken är att alla som är intresserad av att föra spel framåt mellan lajven skall kunna påverka händelser. Vi uppmanar Er att regelbundet skicka in texter till intriger@kampeniringen.se om hur du, din grupp eller din ätt agerar under året och eventuellt reagerar på det som skrivs här.

OBS! Information som postas här är sådant som är allmänt känt i Hunaland. Men kom ihåg att allt inte nödvändigtvis är sant bara för att det t.ex. är ett rykte. Spela på dessa rykten och gör det under lajven, inte innan.

 

Gamla/tidigare inlajv-händelser/stämningstexter? Se Arkiv In-lajv i menyn.

Mest aktuellt överst!

 

Händelser i Hundland - Vintern år 1118 och våren 1119

Vintern var förhållandevis mild och våren kom tidigt, vilket gjorde det möjligt att dryga ut de matlager som efter hösten och vintern var illa åtgångna, även om många jägare gjorde sig en mindre förmögenhet på de vilda djur de lyckades fälla. På flera gårdar har det dock nallats på utsädet och gårdarna har varit rejält tillbommade till skydd mot landstrykare. Det går också allmänna rykten om att trälar tillretts och ätits för att stävja hungern, om det så varit hos Sköld, Tyge eller någon annan. Aldrig på samma ställe där man själv befunnit sig, märkligt nog.

 

Från Tångvalla kom rapporter om hungerkravaller då ryktet att samtliga hungrande skulle få plats vid drottningens bord inte visade sig stämma, utan bara gällde de som kämpat för Hunaland. Halv-Björn av Sköld gavs det stora och viktiga ansvaret att för drottningens räkning organisera hjälpen till de hungrande och alltjämt verkar det finnas en tacksamhet gentemot drottningen för att hon ändå kom till undsättning. Ihållande rykten gör dock gällande att Halv-Björn själv drygat ut drottningens skrala finanser för att hålla de hungrande skarorna i schack. Man kan undra vad han får i utbyte. Kan det ha något att göra med de envetna rykten som går kring att han köper upp gårdar från fallna kämpar?

 

Den truppansamling som befann sig på Ödis marker har under vintern inte kommit till något avgörande, utan har haft att försvara marken mot räder och inbrytningar som behövt slås tillbaka. Allt eftersom vintern gick har dessa minskat i omfattning och när en gruppering av tjugofem jämtländska legoknektar tillfångatogs lyckades Ödis kunskapare finna ut att huvudstyrkan dragit sig tillbaka över bergen. Redan i början av vintern krävde flera ätter att deras kämpar skulle få återgå till sina hem och gårdar och när väl uppgifterna om Gardarungs tillbakadragande kom var redan Rinds och Kroks krigare i full färd att resa av hemåt. Stämningen mellan ätternas hirdfolk var därför mindre bra, men vårbruket måste likväl börjas.

 

Den ätt som verkar lämnat vintern stärkt är ätten Rind. De har erbjudit hem åt många dugliga hunalänningar som i desperation drivits från sina gårdar och på så vis har de kraftigt ökat sitt antal. Har kanske Olof av Rind sett till att hushålla med resurserna sedan innan? Visste han något andra inte förutsåg?

 

 

Hunaland anno 1118

 

Kriget i Härjedalen är över sedan ett halvår, men det betyder ju aldrig att det är lugnt och fredligt.

Beroende på vart i Härjedalen man befinner sig så är det mer eller mindre oroligt, vissa Hunaländska ätter valde att med olika metoder stävja landet.

Vissa med svärd och blod, andra med mat och en vän hand, oavsett är det nu Hunamark.

 

Kriget har dock kostat både liv och mat, och ingen ätt är opåverkad, tillråga på allt så har Hunaland drabbats av en svår höst och sen sommar som gjort att bristen på mat nu är påtaglig.

Tack vare döda i kriget, och stående trupper i både Härjedalen och vid Vigulsängen så står många gårdar runt om i riket snudd på tomma och det är få som kan arbeta på fälten och ta in den lilla mat som finns.

 

Vaino som nu är åter i Tångvalla, sägs jobba febrilt med att rädda vad som räddas kan och slår hårt mot illvilliga röster och handlingar.

 

Få ätter har ordentligt med folk för att faktiskt säkra pilgrimslederna, men turligt nog så tack vare plunder från Härjedalen så har inte röveri drabbat landet ännu, men guld går ju inte att äta.

 

Det finns dock några ljuspunkter, så som goda giftemål runt om i landet, tecken på att ätter knyter sig samman.

Ätter där ibland Tyges verkar inte allt för drabbade av den dåliga skörden då de lever mestadels på jakt och har bland de bästa jaktmarkerna i riket.

Krok, köper vad som köpas kan medans Rind och Ekehuvud tar sin tribut från Snokheim i mat istället för sedvanligt silver.

 

 

Stämningstext: "Spänningen på Ranghall" (Hösten 1118)

 

Spänningen på Ranghall, den gård Hulte bevistade, var så pass påtaglig att man nästan kunnat skära i den med en sax. Gården var fylld med hirdmän från olika ätter, men de mest dominanta var de från Ödis och Snok som stod på var sin sida gården.

 

Vänskap från Härjedalen, gjorde att vissa vandrade mellan leden, över den neutrala zon som gårdsplanen utgjorde. Vinden pinade i ättemärken som stod högt, och inte ett ljud yppades.

 

Precis utanför Långhuset stod prominenta delar från Hultes egna familj och nära vänner samt Njals ena broder och de högst rankade inom Snokleden. Ingen på utsidan visste vad resultatet skulle bli när dörren väl öppnades, den enda de visste var att Njal av Snok samtalade med Hulte av Ödis angående Kyrk-Vidars död och det som följt efter.

 

De som varit på gillet hos Ädla dagarna innan, kunde även där känna hur stelt det var när Snok dök upp. Och den stelheten följde följet till mötet med Hulte. Långhuset var tömt, så när som på en stum träl som fått stanna för att servera de två ätteledarna med mjöd och mat.

 

Lågmälda röster kunde höras genom väggen och springorna runt dörren. Efter var alla kunde utröna var de sedvanliga ”gästvänliga fraserna” så kunde man höra att det var Njal som tog ton först och förde samtalet. Sen likt en omgång Holma tog Hulte vid. En lite drucken hirdman i Sköldleden utbringade en abrupt skål för Fru Ingrids ära och trolovning och möttes av mörka blickar, vilket dränkte även det lilla man kunde höra från insidan.

 

Ingen på utsidan verkade berörd av det lätta regnet som strilade ner, när till slut dörren öppnades. ”Njal” Njal stannade med en suck i dörren på väg ut, och vände sig långsamt om. ”Ja, Hulte.” ”Jag förutsätter att du blir min gäst och delar glädjen när Agne av vår ätt och Ingrid av Sköld gifter sig. Jag hade blivit bedrövad, närmast skymfad, om du inte hörsammade inbjudan.. Svåger..”

 

Tystnaden spred sig än en gång där Njal stod med ryggen ut mot gården i dörren. En och annan hirdman greppade lite hårdare om skaften och hjalten på sina handvapen eller sköld. Sekunder kändes som evigheter varefter Njal vände sig om med ett svalnande leende på läpparna och stegade sedan med bestämda steg ut på gården. Efter en lätt nick mot Rune vände alla snoks krigare om och följde Njal ut på vägen.

När Styv fått hjälp att komma in, på grund av sitt skadade ben, så var Snok redan ur sikte.

 

 

Rykten inför KIR 2016? Orkar inte scrolla/läsa här på hemsidan?

Här är en PDF att ladda ner.

 

Våren 1118

 • Ett hånskratt hördes från ödiskrigare när en av Hunalands tegnar öppet konstaterade att det ju endast är landets södra ätter som kommer brinna om kriget tar en ny vändning.
 • Jorun av Skölds bror Esbjörn, som drog i viking för 19 år sedan, har synts till i Norge.
 • Öjvind Långe påstås ha blivit hövding för den region där bl. annat Långes marker ligger. han är då även hövding över Berghem. Kommer han och hans soldater att dyka upp under kamperna?
 • Hulte av Ödis sänder iväg familjens barn till hemliga orter efter flera grova hot. Endast ett fåtal vet exakt vilka hot det rör sig om.
 • Varför går Saga av Helgaätten ensam långa stunder, vad trycker henne?
 • Solhild av Ekehuvud gästade Ragnas gård i en vecka. Varför stannade hon så länge? Hördes dem gräla? Har hon också talat samman med Njal i hjärtat av Snoks marker? Är de vänner nu?
 • Varför är inte Rörek på värdshuset och tar hand om ätten, och var är Tova, Helgaättens blivande ledare?
 • Ek-Torbjörn i StormYra och många andra ödishirdingar säger att Mjölnir skall ha landat utanför farstun på StormYra herregård, under det stora åskvädret i våras. En redig karl sägs ha hämtat den och tackat Njal för han förvarat den så väl.
 • Alma Långe tillbringar allt mer tid i Drottningens närhet. Det sägs att hon har fått ansvar för Hunalands relationer med den Heliga katolska kyrkan. Och den uppgiften passar hon säkert bra för efter många år i Spanien.
 • Gunlaug av Knaphövde, sägs vara havande men är det Kettils barn, han sägs vara gött glad över det i alla fall, enligt Lill-Kettil
 • Alla huskrigarna i Snokätten säger att Rune Baldersson har skickat den enda som vunnit över honom på senare tid, ingen mindre än hans högra hand Rusta Ingesdotter, för att kämpa i kamperna.
 • Rinds ätteledare Olof Elfridsson verkar likt sina allierade Ödis bli mera tveksamma till kriget i Härjedalen. Han sägs ha slutat benämna det som något annat än ”Vainos krig”.
 • Om man får tro nunnorna i Långes kloster så har Njal skickat sin dyraste gåva till Disa av Krok.
 • Det sägs att Knut är den olyckligaste mannen i Hunaland, han erkände sin omöjliga kärlek till en spelman, säger Fjodor spelman i alla fall.
 • En mängd begagnade vapen har börjat säljas via ombud. Varifrån kommer dom? Har detta med Långes vapenaffärer med Loge att göra?
 • Det sägs att Fjodor Spelman är död, enligt Knut Haraldsson.
 • Det sägs att Saga och Ragna av Ödis ransonerar mjödet till Sukka. Kan det ha med vintergillet att göra?
 • Liv av Långe har setts i Sumprakan vid flera tillfällen under våren. Vad gör hon där?
 • Svart-Skorpa blir fortfarande bunden vid eldhärden, och får bära konstiga hattar, medans hans fru festar på gillen med Njal och de fina folket. Så säger Gräs-Toffe och Vilda
 • Enligt fader Jacobi har Knut tvingats avsäga sig korset under vintergillet, och sedan dess har Njal och Ragna bråkat angående Godar och Gydjor.
 • Ödis sänder ett sällskap söderut. Dock stannar det inte i Härjedalen för att deltaga i kriget, utan färdas annan väg vidare till mer avlägsna länder.
 • Det sägs att Liv av Långe tycker Njal av Snok har varit oerhört trevlig och vänlig men hon är orolig för att han ska kräva henne på en stor tjänst eftersom han räddade hennes liv.
 • Byggare Kyrk-Vidar från ätten Snok har blivit ihjälslagen på gården Västanbäcken av huskarlar från ätten Ödis. Kyrk-Vidar var tydligen på genomresa och skulle övernatta på sin väg mot Loges stenbrott. Det slutade med en yxa i skallen.
 • Torild av Helgaätten ska trolovas med kocken Buken. Vem är han, hur kan hon som är en av de ledande i ätten trolova sig med honom?
 • I Tångvalla träffades Saga av Ödis och Solhild av Ekehuvud. De verkar ha hört något men tiger som muren båda två
 • Förbipasserande säger att de har sett Ulvfangare i byn ? Är drottningens beslut om att det för vistas Ulvfangare i Hunaland så klokt?
 • Goden Räv av Ödis har blotat en människa under midsommarblotet på Vigulsängen. Det sägs vara gammelgoden Åle. Tar Räv död på konkurerande godar för att själv stiga i grad?
 • Det ryktas att det knakar i fogarna hos Mjölnarparet efter att Liv av Långe verkar överge kristendomen och närmar sig de gamla gudarna mer och mer. De syns tillsammans alltmer sällan.
 • Vad håller Ekehuvud på med egentligen? Det ryktas om mångbortgifte. Ord har kommit från högre huvud om att hitta ett äktenskap som gynnar ätten. Några av de drabbade verkar vara Vidar, Solhild och ätteledarens syster Vendela själv. Inte alla är helt nöjda med detta verkar det som.
 • Det viskas i mörka hörn om att något kommer hända under kamperna. En hemlig ritual som involverar Långe, Snok och Ekehuvud. Vad är det frågan om?

Har Grane och Ekehuvud skapat en allians?

 • Reidun av Ekehuvud, en av ättens hövdingadöttrar, har åter varit på resande fot och på vägen hem fått sällskap med en god vän… vem?
 • Då så många börjat få sin säd mald vid Långes kvarn en bit nedströms Berghem har två nya lagerhus byggts bortom dassen där också omlastning sker. Det betyder fler besök i byn även efter kamperna. Värdshuset är glad över att få fler övernattningar och gäster.
 • Björg av Ödis har fått en dotter med en frilla. Björg är kristen och redan gift. Nu tvingas han välja, korset eller frillan?
 • Yrsa av Sköld driver sin gård med järnhand och kastar lystna blickar efter grannens marker. Är gräset grönare på andra sidan månntro?
 • Jorun av Sköld håller på att lära sig räkna.
 • Någon hos Sköld har börjat intresserat sig för Lagabalken
 • Det har varit väldigt många från Sköld på blot runt om i Hunaland
 • Halvbjörn och Jorun av Sköld har gjort efterforskningar kring sejden vid blotet
 • Gardarung sägs enligt handelsresande folk husera i norra Jämtland, nära gränsen till Norge.
 • Styv har satt barskt folk på Västanbäcken för att se till att allt går rätt till i området. Det verkar som att han försöker få Ödis makt att nå in på även andra ätters marker i området.
 • Logefolk har setts på resande fot till de marker som Kettil av Snok äger runt Ulvhede. Folk har vittnat om vagnar med verktyg, mat, folk och annat som åkt mellan Ulvhede och Logemarkerna.
 • Råda sägs ha varit gravid under vintern, men har inget barn att visa.
 • Fader Jacobi sägs ha tagit sig an ett pojkebarn, som har svans som kom från källaren under Katedralen.
 • Njal och Knut säger att Saga gillar att ligga på mossen.
 • Knut säger att Njal funderar på att gifta bort Råda med Mosse på Värdshuset?
 • Granes ätteledare Asks syster Livdis återvänder från andra sidan havet med sina två döttrar, de yngsta, och det viskas om att någon av dem kan bli nästa ätteledare för Grane.
 • Ylva av Grane har skymtats i Härjedalen. Vad är det för bud hon bär på?
 • Langebro gård har blivit allt mer befäst de senaste åren. Ryktet säger att Sköld kommer att hålla en grupp soldater i Berghem permanent.
 • Isar av Logeätten påstår att Gardarung har tvångsrekryterat logefolk i Jämtland för en invasion av Hunaland.
 • Vad har Gjord och Hella haft för fuffens för sig i Härjedalen?
 • Det ryktas om att flera kristna på Graneholm drar sig för att bikta sig i Helga Maria kyrka, där fader Markarius verkar. Samtidigt lockas hängivna troende från hela riket till kyrkan av ryktet om Markarius eldiga predikningar om samhällets förfall.
 • Ryktet går att Njal av Snok kommer att ställa till med ett gille till Saga Helgadotters ära under kamperna.
 • Gråfötter säger att de rest med norrmän från Norge in i Jämtland
 • Ostarna från Ragnabo på Graneholm har blivit svårare att få tag på, och man får betala dyrt för dem. Det ryktas om att ostarna har hittat sin väg till Skåneland!
 • På Frejas Barm under ett gåsgille hördes en spelmannen med skalmeja säga att han trodde ett bröllop behövde förseglas i sänghalmen. Mellan Make och Maka, och inte bara Make och Bresta.
 • Det sägs att Rune och Torkel skakat hand och gjort upp angående Disa.
 • Disa av Krok har plötsligt ett flickebarn i ung ålder, och Torkel råkade åka till Härjedalen i all hast, enligt Njal.
 • Snok sägs ta enormt mycket dryck till Berghem, samma mjöd de tog med sig till Graneholm för flera år sedan, fri dryck till alla hjälte ätter enligt Svål-Sven.
 • Warja har fött ytterligare en pojk med trollsvans. Och Fader Jacobi går med lätta fötter, om man nu kan tro på Ragnas träl Sote.
 • Sköld skickade en Gode med Järtecken till StormYra.
 • Ekehuvud skickade sin Gydja till StormYra.
 • Nykomna handelsätten Fare har visat svalt intresse att vara en del av striderna mot Härjedalen berättar köpman Saxe av Fare
 • Fader Jacobi reste till StormYra.
 • Räv hälsade på sin syster i StormYra.
 • Alla Njals barn är borta, likt Eriks fru, utan ett spår.
 • Hjort av Långes gård i Härjedalen har blivit plundrad och ödelagd. Vem som gjort det är det ingen som riktigt vet än. Frågan är om likplundrarna gjorde det och om Hjorts saker säljs i Hunaland på auktion.
 • Handelshuset Gripheim har haft ekonomiska svårigheter.
 • Det finns goda möjligheter att skapa allianser med Sköldätten genom äktenskap.
 • Sköldätten bygger ett tempel i sten.
 • Svingrim av Sköld har siktats hos danerna.
 • Sköldätten bygger allianser både inom och utom landet.
 • Gir av Sköld är på kärlekståg genom landet sökandes efter en fru.
 • Disa av Sköld har slarvat bort tekannan igen till Ingrid till de övrigas stora förtret.
 • Logeätten förenar sig med Sköld.
 • Någon skojade med Halvbjörn av Sköld i Tångvalla så han ramlade av hästen och landade på rumpan framför hela hovet.
 • Den tidigare tiggaren Skabb Långe som återfått sitt namn Skarv Långe, har setts ridande på häst med skyddande hirdmän bakom sig. Hur kan något sådant vara möjligt?
 • Ragnas mor sägs vilja flytta från Vigulsängen, efter samtal med Njal, säger Sote.
 • Troll-Gun sägs varit vred på Njal som inte skänkt henne sin förstfödda.
 • Ragna påstår att Hauk sägs ha bränt upp Gökheim i Norge, tagit sina pengar och flytt land och rike för en Sagas skull.
 • För god handel och seglats blotar ätten Fare till Ran varje vår genom att dränka en passagerare till havs.
 • Ätten Loge är missnöjda med att ingifta ur ätten Fare rör sig på deras mark som om det vore deras egen.
 • Njal sägs ha beordrat Knut att bränna Snokheim och ta Snoks gömda skatt om en annan fana sägs vaja för vinden. Detta kan man hör av hirdmän i Snokheim
 • Disa av Krok skall gifta sig. Det sägs att ätteledare Emvir av Krok hamnat i ett raseri på ett gille och skrikit ord om att Disa måste ta ansvar och gifta sig. Disa har inget val. Det sägs att det blir antingen en tävling eller traditionella bröllopsförhandlingar.
 • Ett stort pilgrimsfölje från Norge, hemmahörande i Skaratrakterna, har setts av flera hunalänningar på deras resa söderut genom landet. De bar ett stort gyllene kors.
 • Loge har öppnat nya stenbrott nordost om Stomås.
 • Ätten Fare får riktligt betalt för att frakta gods åt Ödis. Vad är det för gods? Ingen får se.
 • Träpallisaden runt gudahovet vid Vigulsängen börjar likna ett regelrätt försvarsverk och vakten Sven är hårdare än någonsin om vilka som får tillträde till bygget och den helige platsen.
 • En flock ur drottningens hird har påträffat en mindre massaker i Härjedalen. Ett följe har blivit slaktat, ett tiotal personer har dräpts. Följet verkade vara obeväpnade. Inga värdesaker kvar, endast en tom kärra. Vissa påstår att följet var rövare, kristna eller pilgrimer. Andra påstår att härjedalingar trott att det var hunaländska krigare. Ingen av ledarna i hunahirden känns vid dådet och ingen känner igen någon i följet.

 

 

Efter vintergillet 1118

 • Det börjar bli allt mer uppenbart att Ödis inte alls är positivt inställda till kriget. Ätteledare Hulte är rädd att Vaino kommer använda Ödis marker som köttmur ifall härjedalingarna slår tillbaka
 • Njal utsåg Ragna till Hövding i Ulvmosse, under vintergillet i Bergehm, medans Rune är i Härjedalen. Han var dock enormt drucken och lekte Oden självt.
 • Njal och Ragna sägs bråka, då Njal sägs ha bestämt att hon inte har någon talan på ting. Detta hörde folk på vintergillet.
 • Saga av Ödis har förolämpat Islinn Herlaugsdotter av Grane vid middagsbjudningen på första dagen under Gjord och Livs bröllop. Saga sägs ha kallat henne för lågättad.
 • Ingrid av Sköld sågs smyga bakom knuten med någon på Liv av Knaphövde och Gjord av Tyges bröllop.
 • Från Svartbotten och Beghem går budet om att Ingefrid av ätten Tyge har dött i barnsäng.
 • Goden Göte av Sköld kom tillbaka från en vinter i Sumprakan mer förvirrad än tidigare. Hur det nu är möjligt?
 • Thorvald av Sköld har visat sitt sanna ansikte i kriget, och många berättar om hur Thorvald visat djuriskt beteende i strid
 • Under vintern sågs mystiska spår i snön utanför Berghem. Det var ulvspår som plötsligt blev till fotspår. Är det en varelse som kan byta skepnad?
 • Ryktet säger att Chava under vintern dräpte den största björn som skådats i Hunaland.
 • Gjord fick syltlök i gåva vid Gjord och Livs förening inför de rättmätiga gudarna.
 • Gripheimsköldarna har upprättat en runsten till minne av Liv och Gjords förening
 • Det ryktas att det diskuteras trolovning mellan Hella av Grane och Olof av Rind. Är inte Rinds ätteledare redan gift med en från Ödis?
 • Sköld har tvingat en mängd brytar att lämna sina gårdar på sina marker. Istället anländer unga bönder från Långe och tar över driften. De kommer med välfyllda oxkärror.
 • Ett likbål brann i vintras på Vigulsängen för den fallne huskarln Stig som dött i Härjedalen. Men visst skymtades kvarlevorna av två personer innan elden helt förintade bevisen?
 • Rind verkar söka allianser mellan de mindre ätterna och söka sig närmare Ödis. Skapas en allians mot de andra hjälteätterna?
 • Solhild av Ekehuvud som vägrar gifta sig har en friare, om man nu får tro rykten från Ulvmosse.
 • Bragge av Grane verkar vara på resande fot
 • Karl Varg av Rind verkar försöka gifta bort sina syskon till höger och vänster.
 • Efter sommarens blot har något ont väckts i skogarna utanför Berghem.
 • Det ryktas från hovet att Sköldätten vill genomföra en fritagning hellre än att betala de förrädiska härjedalingarna. (Se text om kriget)
 • Torvald av Sköld eller Torvaldsätten har varit med i fortsatta stridigheter i Härjedalen sägs det…
 • Njal och Ragna verkar tycka att Saga spenderar för mycket tid med Liv av Knaphövde. Saga skulle ju aldrig missa ett gille, speciellt när både hennes syster och Liv åker dit. Saga skickar med sin nyvunna egendom Sukka till Berghem för att se över Ragna och Livs säkerhet, men också för att hjälpa till i köket. Det verkar som Saga vill testa Sukkas lojalitet.
 • För att sklije på Olof av Rind i Berghem från hans ätteledare Olof Rind så har folk börjat att kalla Berghems-Olof för Olof den lille eller Lill-Olof.
 • Vintern har hittills varit hård för Grane. Förråden blev ju inte tillräckligt fyllda inför hösten, men man snålar på, men det finns de på Granes marker som svälter.
 • Profetian, som många pratar om, sägs handla om antingen kriget i Härjedalen eller om Gardarungs framväxande. Vem vet. Vissa bryr sig inte.
 • Det har viskats om att Liv av Knaphövde är upprörd över att Gjord av Tyge har gjort en frilla med barn.

 

Efter höstgillet 1117

 • Det ryktas att Ödis hird i Härjedalen är särskilt framgångsrika på att plundra lik, ibland knappt innan de hunnit svalna.
 • Folk som stannat i Berghem efter höstgillet kan vittna om att de hört viskanden om Wilja, Helga och vakthövdingen Olof samt om något arv.
 • Efter sommarens framgångar i kamperna har Ädla av Ödis mottagit en kniv i kärleksförklaring från en okänd beundrare.
 • Loge sägs lägga beslag på all säd de kan komma åt innan priserna går upp när kriget i Härjedalen drar ut på tiden.
 • Loge har börjat bygga båtar, stora och snabba, men inte till sig själva…
 • Resande folk har kunnat se att allt fler folk från Logeätten har bosatt sig på Skölds marker. Skall Loge bli en ny vänätt under Sköld?
 • Loge skall ha trampat på en öm tå. Sköldätten ratar Loges sten och köper nu istället sten från ödisätten.
 • Det sägs från folk i hovet, efter ett gille, att man hört Njal säga att Njal anser att Jacobi bör ta Råda till maka, då han ändå förstört henne i källaren under klostret
 • Handelsmän som rest genom Ulvmosse säger att de hört att Njal tröttnat på Ragna, och därför har hon sänt sina barn land o rike runt för att säkra sin avkomma.
 • Svål-Sven har tröttnat på Berghems menlösa matkamp och har startat sin egen i Ulvmosse, som han nu vunnit 7 gånger. I alla fall enligt Svål-Svens eldträl.
 • Knut från Snokätten säger att Kettil är i onåd, och därför inte får lämna Ulvhede som kostat Njal enormt mycket pengar.
 • Enligt Lill-Kettil av Snok skall en grupp sejdare och godar bevistat Ulvhede långt och länge. Har Kettil och Räv av Ödis affärer ihop?
 • Ätten Långe skall ha försett Loge med vapen, om man tror vad folk på vägarna säger.
 • Logeätten vill köpa Bassändan av ätten Sköld. Hur kan de ha råd med det?
 • Gjord av Tyge sägs ha lovat hjälp till Loge om att bygga en stenbefästning. Planerar Loge krig mot Sköld och varför hjälper Gjord i så fall till mot Sköld?
 • Isar Blotvidson sägs vara på tal för ett giftermål med Saga av Ödis. Frågan är om han vågar, då Sagas tidigare makar har gått grymma öden till mötes.
 • Långes träl, Eero sägs vara frilla till mjölnaren Tor, om man nu skall tro rykten om vad Liv av Långe mumlat på fyllan.
 • Sedan kamperna har Berghems vaktkapten Olof av Rind förgäves försökt stoppa spridandet och sjungandet av visan om Berghem som framfördes på kamperna. Vissa hävdar dock att den argt har hörts nynnas från hans hus på nätterna.
 • I Härjedalen så har efter slag, grupper av döda fiendesoldater blivit funna nakna liggande på rad. De luktar såpa och någon tycks ha borstat deras hår!
 • Loge har gjort en stor affär med ätten Krok. Det sägs att Krok blev lurade av Logeätten och betalade ett rejält överpris.

 

 

December år 1117

 • Från hovet i Tångvalla har det hörts ryktas att bud kommit från Lund om att kyrkans högsta ledare bestämt att det skall bli en biskop i Hunaland inom de närmsta åren. Dock vet ingen på dessa breddgrader än om t.ex. den biskopen skall höra till de norska eller svealändska biskoparna eller bli en egen fristående. Hur kommer Hunaland att organiseras rent kyrkligt?
 • Ett enormt och påkostat 7-dagarsbröllop planeras mellan Liv Agnesdotter Knaphövde och Gjord Tygesson Tyge. Det sägs att inbjudna till bröllopet är Drottningen, alla ätteöverhuvuden, regentrådet, landshersar, alla tegnar och hersar, alla hövdingar, högt uppsatta inom Sköld och Krok, drottningens hov, alla närmre släktingar och vänner till Liv och Gjord. Från Livs fars sida kommer ett stort sällskap från Norge.
 • Det går ett bud till Njal av Snok från Ask av Grane om att ätten vänligen måste avböja giftermålserbjudandet från Snok om att gifta samman Svål-Sven och Hella. Detta efter att Hella blivit upphöjd till herse… Nu ryktas om andra giftermålskandidater.
 • Det verkar som om det går bra för Faril trots tvisten med gården i somras. Ätten Rind verkar sålt en gård till honom plus att han även arrenderar en annan utav deras gårdar. Detta betalas med danskt silver vilket är underligt då Faril inte ens har varit utanför Hunaland en enda gång.
 • Goden Göte av ätten Sköld verkar ha bonat in sig på gården Stormyra för att tillbringa vintern i Sumprakan. Rykten säger att han är där för att hålla koll på något, eller till och med någon.
 • Snok slutar sälja spannmål och mat, ändå fraktas delar av det bort från Sumprakan.
 • Midvinterblotet på Vigulsängen leddes av Räv. Alla starka fornsedare var givetvis välkomna. De som hann utbyta ord med goden innan blotet kunde vittna om ett obehagligt lugn. Under ceremonin stod ett par, för samtliga främmande gestalter, vid hans sida. Mörkret och eldens flammande ljusspel gjorde det svårt att urskilja vidare detaljer. När blotfesten togs vid syntes ingen av dem till.
 • Julfirandet i Ulvmosse storkyrka höll på att sluta i stor besvikelse då ingen präst fanns på plats. I sista sekund när klockorna kallat till Gudstjänst kommer fader Jacobi inridande på en häst och går med bestämda steg förbi församlingen och höll, fortfarande iförd resekläderna en brinnande predikan i två timglas varpå fastan bröts och det festades hela natten.
 • Det sägs att Ädla av Ödis är rapp med svärdet och att hon för varje fallen motståndare lägger beslag på minst ett vapen. Att hon säljer tyg och inte knivar är det fler som undrar och hennes bakgrund som tyghandlare börjar ifrågasättas.

 

November år 1117

 • Vad har Goden Bål-Knut gjort på Tyges marker? Styv av Ödis verkar ha varit med också. De kom med vapen i hand och letade efter folk. Det sägs att de talat med ätteledare Tyge om saken. Är de ovänner?
 • Vad har gjort att Saga av Ödis stänger dörrarna om sig och sin dotter i Tångvalla? Hon har Arnfinn av Snok som närmsta livvakt vid sin sida. Somliga påstår att hon fått ett bud och att det brändes innan det hann fram och att dörrarna låstes utifrån. Stannar hon i Tångvalla frivilligt?
 • Ingefrid av Tyges mage har vuxit rejält under hösten och trots att det förhandlats om giftemål åt flera håll så verkar det tämligen ostridigt att pappan till barnet är Lage av Knaphövde iallafall. Kanske kommer Ingefrid inom kort få stå vid sitt löfte att "döpa sin förstfödde efter Helga" som hon lovade vid Helgas gravbål. Planen är att hon ska avresa och föda barnet på familjens gård Kettilhem i Vargsäter, så frågan är om hon hunnit avresa innan vintergillet står.
 • Vad skall Saga av Njoraätten göra med sitt värdshus nu när hon tagit över efter Helga?
 • Jorun och Halvbjörn av Sköld har tillsammans varit aktiva med att söka sten till det fornsedstempel som de låter upprätta.
 • Disa av Sköld har varit iväg tillsammans med ätten Loges ledare och tittat på plats för Loges nya åttegård.
 • Långe och Snok förser Hunahirden med mer mat inför den stundande vintern. Men inte andra ätter?
 • Faril av Ekehuvud har börjat bära en liten stridsyxa. Det måste vara nära nog 8 år sedan han hade vapen i hand senast.
 • Det verkar vara lugnt med Brestafolk i krokarna kring Berghem sedan prästinnan dog i somras.

 

Oktober år 1117

Flera ätter har återigen skickat nytt folk till kriget i Härjedalen. Grane verkar talrika om man ser till ättens storlek medan Ödis och Rind mer gör vad de anser behöva göra. Flera krigare har valt att frivilligt stanna kvar i Härjedalen och fortsätta kampen. Man avtågade från Hunaland i slutet av oktober.

 

Drottningen har blivit varse profetian men verkar inte ha gett den någon större betydelse. Varför nonchalerar hon så pass viktiga saker?

 

Profetian:

Ur aska reser sig den alla bör frukta,

i fotspår följer mörker,

från norr det komma,

modiga prövas en första gång,

fält färgas röda i blodig sång,

stridens hetta får alla känna,

den välkomnar er in i dess famn

 

 • Halvbjörn av Sköld har setts samtala mycket med Hella kring hur världen ser ut utanför Hunaland.
 • Folk som deltog på höstgillet i Berghem säger att om man viskar ”Smör-Sven”, till de som arbetar på värdshuset Galten, kan man få ett stop öl gratis.
 • Knut, Jacobi och Arnfinn, alla av ätten Snok, stängde in sig i ett rum i Tångvalla där de satt i djupa diskussioner. När de lämnade rummet höll Knut hårt i ett, med kyrkan signerat, dokument. Strax därefter säger ryktena att han begav sig av mot Norge.
 • Det ryktas att det kommit bud till fler inom ätten Ekehuvud från en utländsk handelspost. I detta bud framgår det att ett större sällskap med ättefränder, däribland Reidun Mikladotter, är på hemväg med allehanda varor och agendor.
 • Det ryktas från Vigulsängen om att Styv av Ödis grävde ner Kristi Spikar på hemlig plats tills dess att spikarnas trolldom kan vändas mot Vite Krist själv!
 • Halvbjörn av Sköld försöker få fatt på Liv av Långe för att få ordning på ryktena om att Långe vill slita sig fria från Sköld, trots allt som Sköld gjort på senaste tiden med kvarnhjul mm.
 • Familjen Hildurson stannade till i södra Hunaland innan de begav sig vidare söderut efter kamperna i somras. Ryktena säger att ättefränderna splittrades men att det var högre makter som låg bakom. Klart stod dock att familjen skulle återvända till Hunaland när tiden var inne.
 • När höstgillet var över begav sig de flesta av Ödis och Snok från byn. Kvar dröjde sig Njal och Svål-Sven tillsammans med Liv av ätten Långe för att invänta Get Långes son. Ett och annat ord kunde höras av förbipasserande utanför Langebro Gård när Hök väl hade anlänt. “Här är mitt förslag...” och “...Jag gav mitt ord…”, hördes Njals stämma yttra. Pigan från Ålaryd, som var på väg från Berghem, kunde svära på att hon såg hur silver bytte händer och hur hon hörde något om utbyte av tjänster.
 • Det går rykten om att flera ogifta inom Ekehuvud har blivit uppmanade av de högre uppsatta inom ätten att se över sina möjligheter till ett givande giftermål
 • Ragna av Ödis ska tillsammans med Gräs-Toffe och Svart-Skorpa från Snok ha besökt ätteledare Olof av Rind. De flesta diskussioner skedde öppet och stämningen var god. Vad som diskuterades bakom stängda dörrar är det färre som vet. En dräng sägs ha hört dem prata om ätterna Långe och Sköld, samt om religion och om mord. Hur det hängde ihop kunde han dock inte återge.

 

Våren 1117

 

Mar

 • Drottningen håller ett tal under vårtinget. Vaino betonar vikten av ett starkt Hunaland som skall motstå de hungriga korpar som cirkulerar hungrigt runt om. Vidare att hon kommer vidta åtgärder, ifall det behövs, för att garantera hunalänningars säkerhet när de reser utanför landet. Speciellt i osäkra områden som saknar drottning eller kungamakt, så som t.ex. Jämtland och Härjedalen. Hon kommer vara hård mot motståndare. Slutligen kunngör drottningen att tull skall indrivas från de härjedalska områdena som Snok lagt beslag på. En flock kommer att skickas senare på våren.

 

 • Allmän mönstring i landet till sommaren. Enligt påbud från Vaino och rådet skall alla hunalänningar mönstras under sommaren. Däribland skall folket som vistas i Berghem under kamperna mönstras av drottningens sändebud.

 

 • Drottningen inleder en rundresa i landet för att se över sitt rike. Hon börjar i Hunadal, längst i söder, vid Ulvmosse och kommer resa norrut via Västerdal.

 

 • Från hovet sprider sig snabbt nyheten om att Egil Rolfsson av Sköld med följe har skickats till Norge för att där bättra på banden mellan Hunaland och Norge. Klokt val då han har släkt i Norge, t.ex. Grimätten.

 

 • Jorun och Disa av Sköld planerar inför sommarens kamper då de hoppas att Sköld kan kamma hem en del vinster och kanske hålla i en egen kamp.

 

 • Torkel av Krok verkar fly undan giftermålsplaner då han är väldigt upptagen som Tegn i drottningens hird.

 

 • Berghems byvakt lyder ej längre under byrådet. Byvakten är inte till för att lösa allas problem utan den är till för att skydda byn och dess folk. Folk som mjäkar och gnäller är oönskade. Ingen byvakt skall dalta och ta allt till ting. Folket får följa traditionerna och lösa det själva.

 

 • Ingrid Ivarsdotter av Krok sägs ha blivit lurad av en sol å vårare. Kroks guldhög är nu inte lika stor längre...

 

 • Hövding Disa av Skölds gruff med ätteledare Njal av Snok vid blotet på Berghems vintergille har skapat lite slitningar inom Sköld då Disa vägrat betala den bot som Njal krävt.

 

 • Hunaländska biskoper. Ja, det är tydligt att ätterna Knaphövde (Fader Sten), Snok (Broder Jakobi) och Krok (Fader Tor) har sina kandidater klara till en eventuell framtida hunaländsk biskop. Hur det nu skall gå till?

 

 • Ädlas av Ödis bortrövande. Efter Berghems vintergille blev Ädla bortförd av krigare som tillhörde drottningens hird enligt vittnen från Ödis. Ätteledare Hulte har krävt en förklaring, enligt rykten är drottningen förbannad över anklagelsen och vet inte vad Hulte yrar om.

 

 • Ätten Grane verkar få besök från Lund till sommaren. En vanlig dane eller är det ärkebiskpen själv?

 

 • Isar Blotvidson av Logeätten sägs ha hittat bra sten på sina nya marker. I så fall får vi se vad som händer med Ödisstenmonopol. Ätterna Långe och Snok blir nog glada att slippa Ödisoket...

 

 • Berghems grannby har gjort sig till känna och framfört klagomål över Berghems skötande av områdets säkerhet i allmänhet och brestadyrkare i synnerhet. Borde dem ta över kamperna istället?

 

 • Gjord av Tyge verkar kräsen…. När skall han få sin fru?

 

 • Brand av Knaphövde sitter längre och längre som ätteledare, fastän han sagt att han skall ge platsen åt den ätten väljer.

 

 • Skall ätten Sköld få en danska ingift i ätten? Hon verkar vara släkt med danska kungen.

 

 • Det sägs att Warga av Tyges är havande igen. Hon har ju inte setts till bland folk på ett tag.

 

 • Brage från Graneätten har setts på en trälmarknad, för att säljas. Försöker han göra sig skuldfri?

 

 • Flera ätter skickar folk till drottningens hird. När Snok klargjort att de rustar en hel flock fick bl.a. ätterna Grane och Helga fart och de skall minsann rusta dem med.

 

 • Liv Stene från Långeätten är missnöjd med sitt sexuella umgänge. Mjölnaren Tor verkar inte räcka till hur än han ligger i och bjuder till. Vad har hänt?

 

 • I Tångvalla har ett långväga bud skapat känslor i rådet. Någon långväga söker lejd in i landet. Frågan är bara vem?

 

 • Kråkkrax hörs igen runtom i landet. Inte som förr, men mer än för ett år sedan.

 

Feb

 • Organisationen av drottningens hird: Drottningen har slagit fast att hennes nya hird skall bestå av 16 flockar med cirka 10 krigare och hersar i varje. En och annan ovete ingår i några av flockarna. Flockarna leds av 4 tegnar (En person som bestämmer över flera krigare/hersar) Utöver flockarna finns en liten kärna kring drottningen (Märkesbärare, stallare, lagman, skenkjari m.m.)

 

 • Gjord av Tyge förde med sig drottningens bud till Berghem att de som önskade kunde söka till drottningens nya hird och hov. När årets andra månad närmade sig sitt slut har Torkel av Krok tagits upp som Tegn i drottningens hird och även Ulv Brandson av Knaphövde hade visat sig värdig. För att knyta till sig folk med makt, kunskap, kontakter och/eller inflytande har flera nya medlemmar antagits till drottningens hov: Halv-Björn av Sköld, Saga av Ödis, Islinn Herlaugsdotter Grane och Liv av Knaphövde.

 

 • Vaino och rådet har beslutat att tullen för allt vin som importeras och säljs i

Hunaland skall höjas. Det betyder att alla som säljer och handlar med vin får

betala en lite högre summa vid tullstationer och marknader m.m.

 

 • När gillet avslutas vet alla att Brestaprästinnan kommit undan sin fångenskap tack vare en nyanländ dräng vid namn Sven som under prästinnans inflytande övermannat nattvakten Tynn av Krok. När Tynn vaknar avsvimmad i vaktstugan ligger Sven död på marken och nu frågar sig många var drängen tagit vägen och varför Gjort och Långes folk var först på plats och sedan försvann för ett tag. Rykten går att det var Långe själva som fört bort Sven och kanske till och med hjälpt prästinnan att fly, något de själva förnekar. Men om så är fallet måste någon annan fört bort Svens kropp, minns Tynn fel eller har han rest sig upp och vandrat iväg?

 

 • Folk som närvarade på vintergillet är oroliga över det faktum att det inte var byrådet som kallat dem dit. Flera av de som ansatts hårt av Brestas härjningar anar att någon förfalskat kallelsen som förde dem dit. Ulv av Knaphövde hade flera av sina egna och drottningens män ute och sökte efter spår av den borttappade brestaprästinnan men det enda som hittades var flertalet fotspår kring byn.

Gillet förlöpte som förväntat och många anade att detta var ytterligare ett sätt för Bresta att sprida skräck och förvirring. När det var dags för de flesta att resa hem valde flera sällskap att slå följe med varandra, så även Snok och Ödis följe som båda reste söderut. Resan gick lugnt till och husfolket turades om att hålla sig en bit framför följet för att upptäcka ev. bakhåll eller oigentligheter. När man närmade sig Knaphövdes sydligaste marker bad Ödis handelskvinna Ädla att få byta av huskarlarna, troligen för att slippa Sagas prat och Ragnas humör. När solen höll på att gå ner hördes plötsligt skrik längre fram på vägen. Sköld-Sörpe var snabbast fram och hann på långt håll se tre av drottningens krigare föra bort en vilt protesterande Ädla. När männen upptäckte honom skrek de åt honom att "Ödis och Snok gör bäst i att inte lägga sig i drottningens affärer". Sedan red man snabbt därifrån i samma stund som Bulte och Svål-Sven kom framspringande. Resten av resan gick väldigt långsamt men inget ytterligare hände. Alla var både oroade, frågande och irriterade över att drottningen tagit sig sådana brutala friheter med Ödis handelsfolk.

 

 • Vid vintergillet sågs Tyra av Tyges och musikern Fjordor umgås en hel del, kanske som lite mer än bara vänner…

 

 • Enligt rykten från Tångvalla verkar Hunalands befolkning få behålla sina trälar. Njal av Snok ska ha lovat att de som röstar för ett frisläppande av trälar ska få betala högre tull på vete. Knaphövde sägs vara en av de ätter där många röstat för.

 

 • Emvir, ätteledaren för Krok, tackar nej till ätten Tyges erbjudande om att gifta bort Disa av Krok med Gjord av Tyges. De inledande samtalen avslutades ganska snabbt då bland annat, Tyge inte hade möjlighet att efterfölja Kroks krav.

 

 • Under vintergillet verkar det som att Gjord av Tyges gjorde Liv av Knaphövde väldigt upprörd. Vad kan det ha handlat om?

 

 • Ragna av Ödis huskarlar (Bulte och Biorn) verkade inte riktigt komma överens med Njal av Snoks huskarlar (Sköld-Sörpe och Svål-Sven) Det ryktas om ölkastning, hot och blankt stål.

 

 • Solhild av Ekehuvud, som höll i blotet på gillet, blev så uppfylld av gudarnas närvaro och kraft att hon hade svårt att stå upp efteråt. Hon skall tydligen ha fallit ihop och mummlat något efter blotet.

 

Jan

 • Chava verkar ha gått ifrån Ölmod
 • Granes kristna som besökte kamperna i somras tros ha rekryterat flera fornsedare i sitt följe.
 • En ännu okänd man i Berghem ska nyligen ha setts smyga runt kring husen i Berghem om nätterna. Vissa menar att han bara går i sömnen, andra menar att han är ute efter att stjäla eller att han letar efter Brestaprästinnan.
 • Det har blivit en ökande trend att hålla vadslagningar om utgången av omröstningen kring trälarnas status i Hunaland. Flera framstående medlemmar av både Snok, Ekehuvud och Knaphövdes ätter tros ha mycket höga och dumdristiga insatser på spel.
 • Knaphövdes hus i Berghem har haft råttor på besök under året.
 • Kommer Gjord av Tyges med bud från drottningen?
 • Orm av Krok reser till Berghem för att “visa brestaprästinnan alla Asar och Vaners vredes styrka" och för att "få blod på händerna". Tydligen sagt med en mörk blick och ett obehagligt leende.
 • Faril verkar ha surnat till något över ryktet att han ska ha lurat Krokarna och letar nu efter den som vill slå split i förhandlingarna om hans gård i Torsbråten.
 • Ryktet går att Vendela Ekehuvud kommer ha med sig sin något hätska syster Sakine. Kan det vara så att Ekehuvud inte tänker hålla sig i bakgrunden längre?
 • Gjord av Tyge är utsänd av sin far, via drottningens order, att förkunna omröstningen.
 • Det sägs att alla giftermålskandidaterna till Gjord är på plats. Hur kommer han klara det?
 • Från Tångvalla hörs ryktas att Hunaland kommer få fint besök till sommaren. Frågan är vilka och varför?
 • Varför verkar Tyra av Tyge umgås mer med Styv av Ödis än med sin egen man?
 • Ryktet går att Helga tappat flera av sina anställda under året. Stämmer det och vad kan det i så fall bero på?
 • Vad hände egentligen med Marius som försvann för flera år sedan? Fjordor har ju varit spelman på samma ställe nere hos Ödis. Döljer han något?

 

Hösten 1116

Oktober- december

 • De allra flesta som tidigare svurit ed till Kung Ragnvald löses från sin tjänst så fort han dog. Några har dock kunnat ha kvar sin tjänst. Men många har lämnat Tångvalla, hirden och kungsgårdarna m.m. i väntan på om nya regenten kallar på deras tjänster igen.
 • Vaino Oddgrimsdotter av Sköld väljs till drottning av Hunaland vid ting på slätten utanför Tångvalla. Gille hålls på Tångvalla där de två andra kandidaterna är hedersgäster.
 • Hella av Grane verkar inte allt för förtjust i att Gjord av Tyge skall gifta sig. Är Gjords giftermål slutet på deras romans
 • Ingen utomstående har hört något om den skatt Ottar Sunesson skulle lämnat till sin trolovade Saga av Ödis efter sin död. Har någon hittat den? Fanns den ens?
 • Vaino bildar snart ett råd (där Knaphövde, Krok, Tyge och Sköld har poster, utöver landhersarna) som utgör maktens innersta krets kring drottningen.
 • Berghems grannby, Ålaryd, har på folklig inrådan skickat en delegation till Berghem och där erbjudit sina tjänster till att infånga och dräpa brestadyrkare då byn själv inte verkar vara kapabel att göra något åt saken. Många i Berghem såg det hela som en förolämpning och stämningen byarna emellan är något frostig.
 • Gjords tänkta resa till Norge verkar inte bli av. Varför vågar han inte resa till Norge då ätten Grim ändå lovat honom lejd?
 • Samtal om vem som skall få styra på de olika kungsgårdarna är i full gång.
 • Grim Askusrson Sköld, som följde hövding Disa av Sköld hem från Norge fann sin gård Nyäng öde och familjen borta. Vad har hänt? Han har letat men inget funnit.
 • Ryktet sprids snabbt om att Berghem har fångat in en Brestadyrkare, dessutom vid liv. Folk är väldigt intresserade av att få ut information. Vidare ryktas om att det är en prästinna.
 • Ödis och Tyge verkar ha en konflikt gällande ett eller flera barn. Vems är vems och var är dem?
 • Ingrid av ätten Sköld väntar smått. Vem kan fadern vara?
 • Ragna av Ödis och Kettil av Snok har kallat alla asatroende till möte vid gudahovet på Vigulsängen. Gäller det trälarnas bevarande tro? Vidare har Fader Jacobi och de kristna samlats för att få bort trälarna.
 • Flera ätter verkar vara intresserade av att få en egen biskop i Hunaland och har skickat folk till olika biskopar.
 • Från rådet och Tångvalla hörs bud om att till våren kommer drottningen påbörja en rundresa i sitt rike, med början i söder.
 • Varför har Röreck synts så lite i byn under hela året?
 • Landhersetitlar delas ut samt att en ny införs, där Ravnhild Ragnvaldson tar plats.
 • Vintern gör sitt intågande men det går ut bud om att den som ser sig duglig nog kan söka till drottningens hird. Många är sugna men få kommer att få tillträde.

 

Juli - September

 • Grannfolk runt Berghem verkar ha surnat till då byn uppenbarligen inte kan hålla Bresta och pack borta från sina marker.
 • Warja av Tyges försvinner spårlöst efter hon lämnat Berghem innan kamperna slutar. Hon är inte den första som försvinner spårlöst i år... Även Boa är borta.
 • Varför hörs trolovningsprat mellan Ödis och Krok. Skall Saga gifta sig ändå? Ragnar av Krok verkar potentiell make.
 • Har Hella av Grane en hemlig relation till Gjord av Tyges? Vad tjänar hon på det?
 • Det sägs att alliansen mellan Knaphövde, Sköld och Krok knakar i fogarna. Vem ”gungar båten”?
 • Det ryktas att Snok kommer att ställa upp med en kandidat till regentvalet och de verkar ha visst stöd.
 • Ödis och Gråfötter verkar ha slagit sig ihop med Snok för att jaga Ulvfangare
 • Det sägs att Vaino av Sköld (Krigshövding) skall ha hotat Emvir av Krok (ätteledare) med stryk i ett hätskt ögonblick. Kan det ha varit pga. hennes man Ragnar?
 • Det verkar som om Faril (numera av ätten Ekehuvud) lurat Krok att sälja tillbaka hans gård till honom.
 • Njal sägs ha brutit ihop efter hans väns död (Ottar) och attackerna på hans ätt under kamperna i somras. Det sägs även att hämnd kommer att utkrävas.
 • Personer i ätten Tyge sägs ha kommit mystiska symboler på spåret. Symboler som sågs på en Snokgård där folk försvunnit spårlöst.
 • Liv av Knaphövdes man, Arvid, har begärt skilsmässa och dragit från gården.
 • Det sägs att ett av avlidne Kung Ragnvalds syskon skall gifta sig med Vaino Oddgrimsdotter.
 • Tygeätten verkar ha stora intressen av Logeätten, en av de nya ätterna som kommer från Jämtland.
 • Vad fick Sköld och Knaphövde att ta bort Katarina Brigida som kandidat?
 • Herse Ottar Sunesons påstådda frilla, Gyri, sägs ha försvunnit. Rent av dräpt? Kommer fler av Ottars nära och kära att gå samma öde tillmötes som honom?
 • Har Ragna av Ödis låtit andra än Njal göra henne havande?
 • Vissa tycker Torkel av Krok skall bli ny regent? Är det Tyge som säger så?
 • Den mystiska skallen från i somras har förstörts av Ödis
 • Varför skall Gjord av Tyge åka till Norge och tala med Ottars ätt? Vet Tyge något om hans död?

 

Våren 1116

 

Maj

 • En gård på Rinds marker har råkat ut för ett överfall. Enligt rykterna ska en hel slavfamilj ha blivit slaktad på det mest brutala sätt.
 • Det verkar som om de enda ätterna som inte prosterar högljutt över nyheten om blodsbandet till kronan är Krok och Sköld. De verkar till och med väldigt lugna och ok med det hela.
 • Olov och Sigrids barn nedkommer i Maj
 • Röster hörs om att Kroks påstådda helgon (mor Sigrid) faktiskt bara är ett påstående. Hur hann Rådbjörn resa till Rom på lite mer än ett halvår och tillbaka med dokument som intygar hennes helgonstatus?
 • Det verkar vara som så att ätten Rind har försökt få över lagman Faril till sin egen ätt efter att Krok bryskt kastat ut honom från sina ägor. Många tycker att det är redigt gjort av Rind, att Rind minsann ser efter folket.
 • Det sägs att Ottar Sunesson numera inte vill kallas för Rind, utan Ödis. Detta för att hedra sin blivande ätt och fru.
 • Rykten har hörts att flera personer inom ätten Tyge har låtit döpa sig.

 

April

 • Krok har hållit ätteting - Emvir av Krok väljs till ny ätteledare av Krok istället för Ragnar.
 • Kyrkan i Berghem är klar.
 • Den Norska biskopen i Trondheim dör.
 • Det sägs att Öjvinds (Långe) starköl piggar upp den tröttaste av trötta. Praktiskt om man vill få extra kraft i sänghalmen eller styrka till en kamp.
 • Det ryktas om att Njal och Ragna har ingått en packt med trollen gällnade deras son Våle.
 • Alla goda kristna är välkomna till det heliga landet och till Jerusalem och bli medlem i staten under kung Baldwin
 • I Constantinopel återupbygger man efter krig mot turkarna.
 • Knaphövde får ett viktigt bud söder ifrån. Kan det vara kyrkligt?
 • Snok har fått bud: de hemlösa barnen ska till Långes kloster på order av ärkebiskopen.
 • Klostret på ätten Långes marker nås av ett brådskande bud från Lund.

 

Mars

 • Tidigt i mars hålls trolovningsgille mellan Hulte av Ödis och Tyra av Ödis. De två är numera ätteledare för Ödis. Fred verkar råda i Ödis med detta. Gillet hålls på Tyras familjegård, Järvås
 • Ottar och Saga har kopulerat väldigt mycket sedan de la ögonen på varandra, Saga verkar lite ledsen varje månad, är det redan problem för det blivande paret i sänghalmen?
 • Ödis ska tydligen ha betalat en bot till Liv av Knaphövde.
 • Helga beger sig till Småland för att inspektera sina gårdar hon har där.
 • Det ryktas om att Ödis har skänkt pengar till kyrkan. De har setts på Tångvalla och diskuterandes med Tångvallas präst.
 • Njal och Ragnas son Våle föds
 • Vårgille hålls på Vigulsängen

 

Februari

 • Det ryktas att Snok köpt sig en plats vid kungens bord.
 • Ätterna Tyge och Grim har avbrutit sina äktenskapsförhandlingar mellan Warga och Hauk. Varför är det så svårt att få Warga gift?
 • Tynn av ätten Krok har trolovats med Alvar Algeirsson (Alfgeir Geemundssons son) av ätten Knaphövde, kusinbarn till kungen. Det hålls gille på Tångvalla.
 • Kroks ätteledare, Ragnhild Alfivason, dör tragiskt av en pil genom halsen i en jaktolycka i början av månaden
 • Arnfinn av Snok ingår tydligen i kungshirden.
 • Ragnar Alfivason (Ragnhilds bror) blir ny ätteledare för Krok samt han skall gifta sig med Vaino Odgrimsdotter av Sköld, hunalands krigshövding.

 

Januari

 • Vissa menar att kung Olof inte dog en naturlig död.
 • Knut Lavard blir Jarl av Slevsvig i danmark. Han har börjat bedriva framgångsrika krig mot de hedniska Venderna.
 • Nya Brestasymboler har dykt upp runt Vigulsängen under vintern. En man har setts tända ett ljus bakom gudahovet.
 • Det ryktas att Arfinn av Snok syns mycket i Tångvalla.
 • Trolovningsgille i Norge för att fira Ottar och Sagas kommande bröllop. Gillet hålls på ättegården Frost utanför Trondheim.

 

Hösten 1115

December

 • Rykterna går om att någon har överlevt masakern på Disa av Kroks gård. Vissa säger vittnet flytt norröver, andra säger utomlands. Men någon säger sig veta att vittnet sökt skydd hos andra ätter.
 • Krigshövding Vaino Oddrimsdotter besöker Vigulsängen med stort följe.
 • Snok bygger vidare på sin katedral i Ulvmosse.
 • Kung Olav av Norge dör den 15:de December. Disa av Sköld är således utan blivande make.

 

November

 • Höstting. En text om detta kommerinom kort.
 • Det brinner på Visingsö. Öns stora borg Näs har satts i brand, och rövaren Jozen skymtades på gården innan branden.
 • Ingeborg Hildursdotter ersätter Hildeborg Ulfsdotter som landherse över Hunadal.
 • En av Snoks gårdar har blivit utsatt för ett överfall.
 • Bud från danernas land om att Elfrid av Rind har dött.
 • En olycka har hänt på Långes kvarn. Tragiskt nog maldes ett barn i kvarnen. Ingen kan känna igen flickebarnet och det saknas ingen av Långes barn på gården.
 • Stor trolovningsfest på Gylletorp mellan Disa av Sköld och Kung Olav av Norge. Kung Olof av Norge möter kung Ragnvald av Hunaland i Tångvalla innan gillet.
 • Varför säger folk som rest på ätten Torvalds marker att det verkar vara fullt med jämtar där? Likaså att det ses jämtar på delar av Bures gamla marker.
 • Ingeborg av Tyge, hövding över Vargsäter, har skaffat sig fler huskarlar och tränar dom i bågskytte.

 

Oktober

 • Rykten om att Elfrid adopterat ett flickebarn når Hunaland och att hon numera skall befinna sig på Yngheden och ses som fullvärdig arvinge efter Olof.
 • Höstgillet – Gillet verkar ha gått lugnt till, med hunaländska mått mätt. Det ryktas om att ett ättemöte tog plats. (Sista helgen i oktober) 
En sammanfattning av gillet kommer inom kort.
 • Ryktet sprider sig att då Disa av Krok kommer hem efter höstgillet finner hon hela sin gård slaktad.
 • Krok verkar lägga ner ännu mer pengar på att rusta en stående hird och mer vältränad hird än tidigare skådat. Det ryktas om att Krok jagar Brestadyrkare på sina marker samt vill säkra sina marker efter överfallet på Disas gård.
 • Det ryktas om att landherese Hildeborg Ulvsdotter utmanar Orm av Ödis på ätterhuvudspositionen.
 • Efter höstgillet blir Ottar av Grim och hans lilla följe överfallna av Ödisfolk som tar Saga av Ödis till fånga. Resterande blir efter stridigheter nerslagna eller oskadliggjorda
 • Orm (dåvarande ättöverhuvud av Ödis) utmanar landherese Hildeborg Ulvsdotter på envig, båda dör, Hildeborg efter några dagar.

 

September

 • Olof och Sigrid,med ett stort hirdfölje, gästar Ulvmosse i ett par dagar.
 • Långes kloster har fått två nya noviser. Det är Trine av Grimätten samt en yngre flicka som verkar tala danemål.

 

Augusti

 • Varför gifter sig Sigrid Hildeborgsdotter och Olof av Rind så snabbt utan en sedvanlig trolovning. Det spekuleras från vissa håll i oäkta barn och att giftermålet därför skyndas på samt att Sigrid vill få Olof att tro att barnet är hans fast fadern är en annan.
 • Ragnhild Alfivasdotter (ätteledare för Krok) har setts på Tångvalla i långa samtal och möten med kungen. Det ryktas om att det handlar om giftermål, tullfriheter, ett handelsavtal, marktvister, eller att Kroks silvergruva skall tillfalla kungamakten.
 • En delegation jämtar dyker upp i Tångvalla. Dessa träffar kungen och för flera samtal. Om vad är det få som vet, men jämtarna stannar som gäster i Tångvalla under hösten.
 • Olof av Rind blir ny landherse över Västanfjäll efter sin mor Elfrid Rind.
 • Sista augusti sker bröllopet på Yngheden mellan Olof rind och Sigrid Hildeborgsdotter. Det är en storslagen fest dit bara hjälteätter och Ekehuvud var bjudna.

 

Juli

 • Krok fortsätter sitt rustande från i våras/somras
 • Det sägs att Njals dotter är på väg upp till Hunaland från Danernas rike.
 • Huge, en enkel vandringsman, kommer till byn Berghem. Han berättar om vad som händer ute i världen:

- Rykten om att Svearnas kung Filips bror, Inge den yngre Halstenson, är på flykt i Hunaland på okänd ort.

- På tal om svear, om Hunalänningar har släkt eller vänner som är fornsedare bör de fly området i Svealand, Uppland och resten av Mälarområdet då det pågår hetsjakt på dem efter att Uppsalaborna bränt sitt hednatempel.

- Brändes tempel gjordes det även i det Heligalandet i år då korsriddare dödade alla innanför murarna i den heliga staden.

- Det går rövare längst Hunalands gränser.

 

 

Våren 1115

 

Maj

 • Kungen besöker klostret på Långes marker samt Boers Klack
 • Konung Ragnvald har fått ett flertal bud från Norge, vad är det för affärer han har på gång där?
 • Vatten från Boers Klack från större effekt om det dricks i en kyrka.
 • Disa av Krok har varit på besök i Sumprakan på Ragnas gård, Stormyra. Vad planerar Disa med snok?
 • Hirdmän från Sköld har rört sig frekvent kring Tångvalla, vad har Sköld för affärer med Konungen som kräver hird?
 • Konungen har börjat dricka heligt vatten från Boers Klack och sägs må mycket bättre.
 • Ragna har tagit sitt folk som byggde på gudahovet till sin egen gård, Stormyra, för att göra i ordning denna, då hon anser att det inte håller måttet.
 • Rapp har börjat resa mycket med endast sin huskarl Stig. Är dom inte lite kärvänliga mot varandra. Borde han inte lägga mer kraft på att skaffa sig en arvinge först?
 • Mer än två tolftar norska hirdkrigare har setts rest söderut, genom Hunaland, rustade till tänderna. De har varit korthuggna/bryska/otrevliga mot folk de träffat.
 • Ottar har hållit "välgörenhetsgille" (som vanligt, för att hedra hans fru Elfrid. Det var de båda som började med denna tradition) för de utsatta i trakterna, på Yngheden. Olof Rind, som nyutnämnd ätteledare, var värd. I dagarna två bjöds det på mat och dryck i det stora långhuset.
 • Olof Rind passade under välgörenhetsgillet även på att donera pengar till kyrkan (närvarande präster) för att sörja för pilgrimmers väl och ve på sin resa genom Hunaland.
 • Rörek av Helgas ätt har återhämtat sig från det hemska överfallet på Rinds marker. Han har mumlat om saker, om överfallet. Uppenbart är att han vet något.
 • Rind klarar inte av att ha sina marker fria från rövare. Eller dom kanske medvetet låter rövare husera på sina marker.
 • Vad som tros vara större delen av Snoks män har setts i full stridsmundering röra sig förbi Stormyrra på väg norrut och det sägs ha synts ett gyllenekors i deras led. För de som frågar har hövding Kettil Snok något om Snoks heder.

 

April

 

 • Än en gång har det sagts att Ätten Snok är en lydätt till en helt annan ätt än under Bröllopsgillet.

 

 

Mars

 

 • Tora och Sagas resa i Norge under Ottars beskydd har fått förhinder med utresan, det ryktas om att de har blivit insnöade och kan inte ta sig där i från, antingen är dom på Ottars gårdar eller så är dom i Hauks Jökheim, exakt vart är oklart. (Många funderar på om Ottar planerade att dom skulle snöas in så att han får ha dom längre för sig själv)
 • Det kommer gods in i Hunaland utan att passera genom Snoks tullstationer. Det finns uppenbarligen en hemlig handelsväg in och ut ur Hunaland.
 • Efter 3 års byggande har Långe fått färdigt sin vattendrivna kvarn. Alla får komma och mala, för rätt pris.
 • Saga på värdshuset har tillbringat hela vintern hos Styv på Vigulsängen, men ändå har Bresta ljus synts brinna i Berghem.
 • Boersklacks har blivit ett pilgrimsmål. Många vallfärdas dit för att dricka av det heliga vattnet. De som dricker av vattnet känner hur Guds kraft rusar genom blodet och hur de känner sig gladare och starkare än innan. Sköld har satt upp station vid Boersklack, och har ensamrätt på att sälja det heliga vattnet.
 • Gardarung säger att han ska skydda Hunaland från utlänningar, samtidigt som hans här består främst av utlänningar som får plundra fritt på Hunaladns marker.
 • Det pratas om att Helga har satt ett pris på Gardarungs huvud, att bli förd till henne levande.
 • Saga av Sköld och Ödis är inte gift med kungens kusin Tjalve av Knaphövde. Äktenskapet blev aldrig fullbordat då Tjalve vägrade fullborda äktenskapet som en skymf mot Saga och hennes familj.
 • Gaudarung har invaderat Torvalds marker, han har plundrat alla gårdar på dessa marker.
 • Segern för Gardarung på Torvalds marker mörkas med att han har slaktat försvarslösa och barn.
 • Boersklacks har blivit ett pilgrimsmål. Många vallfärdas dit för att dricka av det heliga vattnet. De som dricker av vattnet känner hur Guds kraft rusar genom blodet och hur de känner sig gladare och starkare än innan.
 • Disa av ätten sköld återvänder efter två år i Norge klädd i smycken och guld. Och på grund av detta så tillåts nästan ingen gästa Grantrop numera.
 • Elfrid av ätten Rind, har förts från ättegården Yngheden till okänd ort för att kurera sig.