Berghem

Berghem

 

Den lilla byn som lever upp en vecka om året. Då folk och ätter sammanstrålar kring kamperna bjuds det på det mesta. För många är det en chans att slappna av och glömma vardagens slit. Det bjuds på gillen, sena kvällar med rusdrycker och god mat, kärleksmöten, lekar, spel och dobbel, kamper, bastubad och tvagning i bäcken. Barder spelar, folk dansar. Det snackas skit vid dassen. För andra är det tillfälle att skapa handelsavtal, bevista ting, planera allianser, plotta mot andra ätter, lyssna på senaste skvallret från grannländerna. Det händer alltid något i Berghem under kamperna om det så är en dräng som gifter sig med en förmögen kvinna pga. vadslagning, piga som får halsen avskuren, matlagningstävling eller folk som springer in och ut ur andras hus för lite romantik…

 

Berghem anno 1113 (Foto: Sara Johansson)

 

Hur fungerar byn?

Invånarna själva bestämmer om det mesta innanför byns marker. Byn har en egen lag, egen lagman, egen väpnad styrka och ett eget byråd samt, för det mesta, en egen hövding. Tillresta skall anmäla sig till någon i byrådet så att man kan hålla koll på vilka och vad som rör sig i trakterna.

 

Byrådet

Är en liten samling av bofasta personer från större ätter, som ser till att byn mår bra och utvecklas samt bestämmer diverse saker, inom byns marker. Det kan vara allt från skörd och tvister till värdshusets öppettider och Ranafestens utförande. Byäldsten leder arbetet i rådet. Vidare kan man alltid på olika sätt påverka de män och kvinnor som sitter i byrådet. Vissa är mer lättpåverkade än andra…

 

Lagmannen och bylagen

Tvister, oförätter, handelsavtal m.m. som sker inom Berghems marker hamnar på byns lagmans bord. Ibland hålls det allmänna ting (alltså som gäller saker utanför byns marker) Bylagen gäller inom byns marker, annars gäller Huna landslag.

 

Byvakten

De män och kvinnor som ser till att allt går hyfsat lugnt och ordnat till i byn. De leds av en vakthövding. Den vanligaste uppgiften för byvakten är inte så mycket att bevaka byn, utan snarare att vara byborna behjälpliga i olika spörsmål och framförallt att se till att byrådets beslut genomförs i praktiken. Eld och fylla är två vanliga uppgifter för vakten.

 

Invånarna

Ätterna har olika syn på livet, men de strävar i grunden efter att komma överens, vilket inte alltid är så lätt. De allra flesta situationer löser man med ett samtal och ett handslag familjerna emellan och skulle man inte komma någonvart själva, så tas saken upp i byrådet eller med lagmannen.

 

Några kända Berghemsbor

Ätten Långe äger Langebro gård och Hjort Långe, bror till ätteledaren bor där. Han är även byäldste. Ätten äger mark i direkt anslutning till Berghem, man har en numera färdigställd kvarn nere vid bäcken

Wynja ur ätten Rind var en kvinna som kunde tyda runor och se in i framtiden. Gavs av ätten Rind till snok och var Njals frilla. Hon dog i barnsäng.

 

I Holtebo hittar man numera Njal av Snok och hans familj när de är på besök. Annars huserar här en bryte. Huset köptes av ValdR Steinsarve och hans fru Fröydis Ekehufvud.

 

Kungliga hirdkrigaren Lage har tillsammans med en grupp andra byggt ett hus i byn och bor numera här permanent. Lage har annars varit bosatt på kungsgården Ulvhammar. Mestadels Knaphövdar.

 

Ekehuvuds hus finns inte kvar, nu står här dock ett nybyggt hus tillhörande Ödis. Ätteledarens barns lilla lekhus de nyttjar sig av när de besöker kamperna.

 

Elfrid Rind äger förvisso Humlegården, men nu är det hennes son Olof som håller i det hela. En bryte bor här. Hennes förra man, Ottar, ägde ett hus här också, men det sålde han till ätten Krok.

 

Byns danska byvakt Wilja äger ett hus i mitten av byn. Hon har, om inte Hunalands största säng, så i alla fall byns största säng för sig själv.

 

Lagman Karl ”Varg” Sigfridsson med familj bodde nära Wilja i mitten av byn. Just nu är han mellan två hus… Karl är nog den som är mest aktiv i sin kristna lära av byborna.

 

Helga som äger värdshuset är en legend. Hon har en förmåga att ta sig fram även i stark motvind och hon är omåttligt populär bland folket.

 

Hilding är en ökänd dräng som huserar i byn. Han är flink på trähantverk.

 

Tok-Torsten är bryte för ätten Snok och han bor i ett hus som ägs av Njal och Kettil. Han är ingen person som man frivilligt har kontakt med.

 

På Galtåsen bor Toke Skallgrim, tillsammans med sina brorsöner Karl och Erik och hushåll. Huset är precis nybyggt.

 

Hadar Bure, bror till Sten Bure var en annan legend i byn. Han dog i kamperna 1111. Han var vakthövding och hade kontakter med de flesta. Hans rykte var för det mesta gott.

 

Kamperna

Under kampdagarna är livet som förbytt i Berghem. För att fatta det kort, det är fest! Sena nätter och sena mornar ställer livet på kant för ett par dagar. På torget mitt i byn, framför värdshuset, pågår dagliga aktiviteter. Det är där skvallret går och man vill inte gärna missa en möjlighet till en god historia. Här avgörs även många av de kamper som hålls under veckan. Man tävlar bl.a. i, löpning, bågskytte, slughet, skaldekonst, styrka, uthållighet, matlagning, hantverk, dragkamp, yxkastning m.m.

Själva kamperna i ringen är på liv och död och flera har fått sätta livet till i ringen. Kämpar från Hunaland visar upp sina färdigheter och möter varandra enligt ett lottat utslagningsschema. Några kämpar som vunnit genom åren är bl.a. Mandock Nord, Eric Ulvfang, Airik Ekehuvud, Gorm från ätten Rind. 1115, vann Mödoms-Rune av Snok.

 

Folk brukar även passa på att hålla bröllop, gillen och andra tillställningar under kampdagarna. De är välbesökta och ibland går det hett till. Lagmannen brukar även kalla till ting vid denna tid.

 

Historia

Mycket har hänt i den lilla byn. Otaliga följen och personer från när och fjärran har stannat till här, ibland för gott. Kungen visiterade kamperna några år men har numera en annan åsikt. En legendarisk kämpe är Mandock Nord, han vann flera år i rad och är även lika känd för sin rädsla för kvinnor som sin skicklighet i strid.

Några kända följen från utlandet är t.ex. Tivedarna, med självaste kung Sigurd Slemme i spetsen och Ulvfang som besökte Berghem flera år, men en tidig morgon anföll de kungens läger men segrade inte.

Byn har haft en kyrka och ett kapell. Kyrkan brann ner under mystiska omständigheter och kapellet revs då det var undermåligt byggt. Nu byggs det dock en ny kyrka, stadig kyrka.

En populär saga i Berghem är den om Borgasilvret. Det var länge försvunnet och många har försökt hitta det utan att lyckas, men det ryktas och har bevisats att det är hittat.