Annan tro

Annan tro

 

Brestadyrkan

Sedan urminnes tid har brestakulten funnits i Hunaland, vid sidan av de andra religionerna. Det är inte mycket folk, utanför kulten, känner till om gudinnan Bresta och hennes fanatiska anhängare, men spåren av dem förskräcker. Kusliga berättelser finns om människor som hittats döda bredvid hjulspår i marken efter att ha pålats fast och lämnats att dö av Brestas tjänare. Bresta härjar alltjämt i Hunaland. Märken, symboler och mystiska försvinnanden vittnar om hennes närvaro. Det finns även de som i skvaller pekats ut som tjänare av Bresta.

Ingen anständig hunalänning – varken kristen eller asatroende – vill ha med brestasekten att göra, och kung Ragnvald har förnyat förfädernas påbud att dem skall förföljas med varje medel.

 

Häxor och trollkarlar

Är människor som lärt sig att betvinga både de naturliga och de övernaturliga krafterna. Några brukar sin kunskap bara till att göra livet lättare för sig själva och andra. Några bara till onda och mörka dåd, men de flesta är en blandning av de båda inriktningarna. Har du ett problem som varken böner till helgonen eller offer till makterna verkar bita på kan du i värsta fall vända dig till en häxa eller trollkarl. Allt har dock sitt pris… Ökänd är t.ex. Troll-Gun från Sumprakan.

 

Judendom

Väldigt få vet något om judarnas tro, men flera kristna har lärt sig att de förvisso har en gemensam tro på den enda guden, men å andra sidan så är det en avart till den tro som kyrkan i Hunaland förmedlar. Flera hunalänningar känner dock till minst en judinna i landet. Hon som kungen betalade en stor summa ädel metall för att rädda undan döden.

 

Islam

Islam finns bara representerat av dem som kommit hit från fjärran länder och som delar denna tro. Hunalänningarna begriper ingenting av detta men låter oftast främlingarna hålla på med sitt.