Siare, sejdare och godar

Siare, sejdare och godar

 

Turid i Askebyn

Turid är förmodligen Hunalands äldsta trollkunniga med sina dryga 70 år. Hon är mest känd för sina brygder och för sin kunnighet om spökerier och vitterfolk, men hon är inte oäven när det gäller att skåda i framtiden heller.

 

Svartmåne på Alvtakan

Svartmåne är invandrad från rusernas land och av mycket hög svealändsk ätt där, vad det sägs. Han är mycket kunnig i trolldom och spådom men hans trolldom sägs påverkas av månens faser så att den är som starkast när månen är som svagast, och det sägs att vid fullmåne blir han själv så svag att han måste dra sig undan folk. Svartmåne är gift med Agatha, Sibylla Ekehufvuds syster, och far till bland andra Alexia och Annoushka. Hans gård är Alvtakan norr om Hotangen.

 

Torkatla i Svartäng

Torkatla är en ung völva med särskild fallenhet för att mota trolldom och brygga trolldomsdrycker. På senare tid har hon också blivit allt duktigare i att väva egen trolldom, och hon har blivit mycket eftersökt av folk som behöver hjälp.

 

Torstein Treöga i Trastängen

Nejdå, Torstein Katlasson har inte fler ögon än vanligt folk, men han har förmågan att se framtiden, det förflutna och saker som händer i det fördolda, och kallar den förmågan för sitt “tredje öga”. Förutom att vara spåman har Torstein rykte om sig att ha gudarnas gunst, framför allt Frejs. Han bor i en liten koja i närheten av Trastängen. Han äger ingen mark och ingen boskap utan lever av vad folk ger honom som ersättning för hjälp.

 

Oddfast Svartulvsson på Viekullen

Oddfast Gode är den som blotar för hela Hunaland vid gudahovet på Viekullen utanför Tennsjö. Han hör till en gren av Ödisätten och sägs också stamma från själve Bergfinn i Järvås, men det är inte så lätt att bevisa. Oddfast är i 50-årsåldern och börjar bli krum och ledbruten. Hans son Ulv har tränats av sin far och kommer att ta över efter honom inom kort. Båda bor med sina familjer på godegården Vasta, inte långt från Viekullen. Oddfast är äldre bror till hövding Halvgrin i Trastängen.

 

Räv från Vigulsängen

Räv är Ödisättens gode och är nära bror till Ödis ätteöverhuvud Hulte och ansvarar för Vigulsängens omtalade och relativt nyinrättade gudahov. Trots att han bara är i 20-årsåldern har han hunnit uträtta mycket och många är de som sökt sig till hans råd den senaste tiden. Räv har gästat kamperna i Berghem men har på senare tiden setts allt mer kring gudhovet på Vigulsängen som många tror att han håller mer kärt än livet självt.

 

Orm från Stengård

Orm bor på gården Stengård på Kroks norra marker tillsammans med sin familj men reser gärna och mycket. Han härstammar ifrån 6 led av godar och gydjor i båda familjeled. Orm är fyrmänning till Kroks ätteöverhuvud och Krokättens mest kända gode. Han har gästat kamperna de senaste tre åren och är mest känd som Frej/Freja-gode samt läkekunnig gode.

 

Halte av Tygesätten

Halte är gift med en kvinna från Ekehuvuds ätt och har alltid varit halt. Han rör sig mycket på Ekehuvuds marker och med dess ätteöverhuvud. Ätten Ekehuvud har länge velat ha honom som sin egen ättegode trots Tyges protester. Även han Halte har gästat kamperna de senaste åren och har varit uppskattad för sin mycket diplomatiska sida.

 

Trollgun av Snok

Häxa, Trollpacka, jordmor många är namnen på Sumprakans forna "glädje" flicka och dryckeskonst kunniga. Det som är känt är att hon är mor till Rune Baldersson, och att hon sägs ha en speciell kontakt med marken i Sumprakan och knytt och kan koka ihop en dryck mot var krämpa och åkomma.

Vad som än är sant, är att hon åhyser en speciell respekt från männen och kvinnorna i Sumprakaar