Personer

Ödis persongalleri

Erik Svensson (Död)

Född 1093, äldsta sonen till Elfrid och Sven. Var ägare till storgården Västanbäcken, men nu tvistar man om vem som har störst rätt till den. Erik dog av förgiftning under kungsgillet 1114 på Graneholm, då även flera andra dog och blev skadade. Bror till Olof Elfridsson. Brorsons son till hövding Hildur Svensdotter i Ulvlösa. Kusinbarn till Ingeborg Hildursdotter, Ale Hildursson, Hadar Hildursson och Folke Birgersson

 

 

Sven lagman Ödis (död)

Sven lagman från Västanbäcken var en av Hunalands mest begåvade lagmän. Han besatt många av Ödis egenskaper: intelligens, lugn och klurighet. När han efterträtt sin far som lagman träffade han Elfrid Rind, och efter ett antal träffar i smyg kom de fram till att ett liv tillsammans skulle vara bra för dem båda. Släkterna samtyckte. De tog dopet tillsammans, och strax efter väntade de sitt första barn. När kung Ragnvald gav sig av för att hjälpa Mstislav i Novgorod följde Sven med, sporrad av äventyrslust och möjligheten att se sig omkring. Han stupade i Estland 1105 på vägen tillbaka. Det betyder att det för närvarande inte finns någon lagkunnig i Västanbäcken för hans efterträdare, sonen Erik, var för ung och dog innan han tog platsen.

 

 

Landherse Hildeborg Ulfsdotter Ödis

Född 1078. Hon är Hunalands yngsta landherse. Hon är änka med sex barn och bor på gården Järvås strax intill byn Högenås. Redan som mycket ung utmärkte sig Hildeborg som en blivande hövding. Hon blev tidigt skicklig med vapen och stridskunskaper, och så fort hon räknades som vuxen började hon följa med till tingsmöten och rådslag. Hildeborg lät motvilligt döpa sig när kung Ragnvald förklarade att det var nödvändigt för att vara i hans tjänst, men än så länge är inga av hennes barn kristnade. Hon förklarar det med att hon i alla fall inte vill tvinga någon till dopet. Dotter till Ulf Svensson Ödis. Brorsdotter till Hildur Svensdotter i Ulvlösa. Kusin till Ingeborg Hildursdotter, Ale, Hadar, Sven Lagman, Folke, Yona och Tyra. Brylling till Olof och Erik (Ödis/Rind).

 

Orm av Vigulsängen

Orm är herre över Vigulsängen, storgården Ragnhall och ätteledare över Ödis ätt sedan år 1115. Han är ett av fem syskon och hans nuvarande tredje fru heter Åsa. Orms tre äktenskap har resulterat i ett antal barn och några av de äldre gästar ofta kamperna i Berghem. Orm är en mycket traditionsbunden och fornsedstroende man som värdesätter heder, ära, rättvisa och mod. Många anser att han är handlingskraftig, stolt, envis och bestämd. På senare år har Hunalands största gudahov börjat byggas på Vigulsängen, något han är mycket stolt över. Orm håller av sin familj och har ofta åsikter om både det ena och det andra och förväntar sig respekt och gästfrihet av alla han möter.

 

 

 

Räv, Dag, Ragna, Styv, Saga och Rapp av Ödis anno 1114 (Foto: Nina Sjöberg)

 

Styv, son till ätteledaren

Styv, son av Orm är Ödis ätteledares tredje son. Styv är mest känd för att han representerade Ödisätten vid förhandlingarna om Boers Klack, och var den enda som skrev under avtalet i riktiga runor istället för de där nymodiga kristrunorna. Han har även utmärkt sig som en stigfinnsdräpare, tillsammans med sin bror, goden Räv. Styv är en relativt konfrontativ karl som på senaste tid har utmärkt sig genom att ha tagit över herreskapet över gården Västanbäcken

 

 

Ragna, dotter till ätteledaren

Ragna är född och uppvuxen på Vigulsängen på gården Ullsala tillsammans med brodern Räv och moderna Åsa. För att lösa en tvist mellan Ödis och Snok ingick Ragna äktenskap med Karl Arnfinnson av Snok. År 1114 avled Karl i och med de tragiska giftmorden under Kungagillet på Graneholm, varpå Ragna och Njal av Snok istället bildade band under hösten samma år. Hon är djupt fornsedstroende och involverar sig gärna i andras prat och i hög ättepolitik.

 

 

Saga, dotter till ätteledaren

Saga från Stenbecka, satt i skorna och sedan barnsben adopterad och fostrad av Orm och Disa av ätten Ödis men född av Sköld. Tidigare gift med Tjalve en av kungens män från ätten Knaphövde. Saga är yngst av sina syskon och uppväxt på Stenbecka med Rapp, en av sina äldre bröder. Generellt bekymmerslös, pratsam och alltid glad. Trivs bäst när hon får dansa, äta och dricka gott i trevligt sällskap och med många vänner. Har ett stort hjärta men är naiv, klantig och väldigt bortskämd samt något av en glappkäft.

 

 

Björg från Blia, andre son av Ragnar.

Efter föra årets kamper tog Björg sin familj och begav sig till vigulsängen, för att bosätta sig där istället. Anlednigen sägs vara det trevliga sällskapet och närheten till stora mängder äppel, äppel som han och en annan man vid namn Sten tillverkar rusdrycker av. Björg har gjort sig känd som en gemytlig figur under sina år i byvakten i Berghem och innan dess i Blia. Björg bekänner sig numera till Vite Krist, detta sedan en 4-5 år tillbaka. Ett par år innan dess hade hans första maka och förstfödda dotter dött under förlossningen, de första två åren därefter hyste Björg ett agg gentemot jordemor Torun. Men när Björg kom i kontakt med vite krists präster fann han tröst i deras tro, lät döpa sig, och kunde förlåta Torun.

Det här med att dopet var något Ragnar inte tyckte om, det hade alltid funnits en osämja dem emellan, och när Björg lät döpa sig var Ragnars smärtgräns nådd.

Efter den dagen utbytte de inte många ord med varandra.

 

 

Oddfast Svartulvsson på Viekullen

Oddfast Gode är den som blotar för hela Hunaland vid gudahovet på Viekullen utanför Tennsjö. Han hör till en gren av Ödisätten och sägs också stamma från själve Bergfinn i Järvås, men det är inte så lätt att bevisa. Oddfast är i 60-årsåldern och börjar bli krum och ledbruten. Hans son Ulv har tränats av sin far och kommer att ta över efter honom inom kort. Båda bor med sina familjer på godegården Vasta, inte långt från Viekullen. Oddfast är äldre bror till hövding Halvgrin i Trastängen.

 

 

Lagman Haste i Stomås

Född ca 1055. Haste Gullesson av Ödisätten äger stora gruvandelar i Skukkufjällsgruvan och har även del i Kastfjäll och Tranliden. Han är en tjock man med stripigt hår och skägg, mycket noga med sin klädsel och mycket glad i gott öl. Lagmannavärdigheten har gått i arv på Stomås sedan urminnes tider och den i barnaskaran som väljs till arvtagare får börja lära sig lagarna utantill i mycket unga år. Hastes efterträdare kommer att bli hans dotter Åsa (född ca 1083). Varken hon eller hennes far har gått över till den nya tron.

 

 

Hövding Halvgrin Svartulvsson i Trastängen

Hallgrim Svartulvsson Ödis, Halvgrin allmänt kallad eftersom han fått ansiktet så illa rivet av en björn att nästan halva munnen växte ihop under läkningen, är en stark och skicklig jägare och en av Trastängens bästa hövdingar någonsin. Halvgrin är asatroende och hövdingaskapet i Trastängen handlar mest om att leda jakter på björn, varg och myskoxe. Halvgrin är yngre bror till Oddfast Gode på Viekullen.

 

 

Hövding Jarle Ulvbett Ödis i Hol

Född ca 1070. Jarle Ulvbett är en kraftfull man, känd för sina färdigheter med spjut och yxa. Han är gift med Boel, syster till Erik Olavsson i Ljusnedal, och därmed kanske orsak till att Erik fortfarande är hövding där då få vill ha med Jarle att göra i strid och han skulle gå i strid för att hjälpa sin svåger, det vet alla. Hösten 1102 attackerade svearna Hol som hämnd för de nederlag de fått mot Ragnvalds hirdkämpar. Fino och Hord, Ulvbetts brorsbarn, blev tagna som fångar av svearna. Jarle, som var på Basseberg när bud om överfallet kom, jagade efter svearna för att befria sina fränder men hann inte ifatt. Fino och Hord blev kvar i Svealand fram till trolovningen mellan kungen och fru Sigrid, då de släpptes som ett tecken på fred. Jarle håller sig än så länge till de gamla gudarna men har hörts säga att det verkar vara lyckosamt att låta döpa sig, så kanske...

 

 

Hövding Hildur Svensdotter

Född ca 1045. Hildur har i många år varit känd som en god och kraftfull hövding i Ulvlösa som haft stor respekt med sig både inom och utom ätten. Hon har sett till att knyta Ödisätten nära kungen, som hon kände redan som ung pojke. Genom ett par våghalsiga plundringståg i ungdomen och klok handel på äldre dar har hon ökat Ödis välstånd. Förr sades det ofta att i Hildurs ådror flyter Ödis herses blod tjockt. Men nu har Hildur blivit till åren och ålderdomen har påverkat både hennes kropp och hennes förnuft. Det ryktas att det snart blir en ny hövding vald i Ulvlösa. Hon är mor till Ingeborg Hildursdotter, Ale Hildursson och Hadar Hildursson och faster till Sven Eriksson lagman, samt fars syssling till kung Ragnvald. Vidare är hon släkt med många andra viktiga personer inom ätten.

 

 

Ingeborg Hildursdotter

Dotter till Hildur Svensdotter och befinner sig på Rensta då hon är gift med Kolgrim Ragnarsson Sköld. Hon är mor till Greta och Måns samt syster till Ale och Hadar Hildurson. Värt att nämna är att hon även är brylling till kung Ragnvald

 

 

Ale Hildursson

Ale gjorde några resor som ung, men de senaste åren har han skött om Hildurs stora gård i Ulvlösa tillsammans med Hedda och deras husfolk. Han uppskattar jakt och goda gästabud, men är en medelmåttig svärdsman och slagskämpe. Han är diplomatiskt lagd och vill gärna höra alla sidor av en sak innan han fattar några beslut. Ale tycker mycket om sin stora familj och släkt och skulle gärna se att den blev ännu lite större. Ale är son till Hildur Svensdotter

Och gift med Hedda Viljarsdotter. De har barnen Hervor, Kåre, Alva och Linnea tillsammans.

 

 

Hadar Hildursson

Under ett antal år levde Hadar ett ganska runtflackande liv, där inget egentligen kändes som hemma. Detta är ett av skälen till att Hadar lever ensam då han under så många år hade svårt att slå sig till ro. Han följde också med kungen österut och stred för honom där.

Hadar är glad och sprallig och har alltid olika upptåg på gång. Efter sin hemkomst från resan till Novgorod så har han dock mognat en del. Sen dess har Hadar spenderat största delen av tiden hemma i Ulvlösa och arbetat med fiske, jordbruk och handel, som kanske är hans största intresse. Hadar har svårt att lämna söta flickor i fred och det har försatt honom i knipa mer än en gång. Samtidigt går moderns prat om att han borde finna sig en hustru honom på nerverna.

 

 

Folke Birgersson

Son till Birger Svensson. Folke var under många år åstad i österled. Livnärde sig som vakt, utkastare och hyrsvärd. Återvände ihop med kungens följe efter deras resa till Novgorod

Folke har stundtals ett livligt temperament men oftast är han glad med ett stop mjöd i handen och en sång över läpparna.