Personer

Helgaättens persongalleri

Helga Torsdotter, ätteledare, anno 1115 (Foto: Hanna Olsson)

 

 

Rörek

Rörek Ariksson, kommer från Svealand. Kom till Berghem som hyrsvärd men är uppvuxen på en stormanagård som äldre brodern nu äger. Är ättens ledare i samråd med Saga och övriga i ätten tills Tuva är mogen för att överta detta ansvar.

 

Tuva Röreksdotter

Tuva ärver värdshuset och blir ätteledare efter Helga, när hon är mogen för uppgiften.

 

Saga Helgasdotter

Saga Helgadotter, den dotter som Helga tagit till sig innan hon mötte Rörek. Hon hjälper sin far med beslut i ätten och värdshuset nu när han blivit ensam. Saga har även dottern Embla.

 

Harald Ragnarsson

Åldersmani ätten och Helgas morbror, som trots sin höga ålder bor på och driver den gård som ligger strax norr om Berghem.

 

Torhild Vigulsdotter

Helgas moster. Det skiljer tre år mellan Torhild och Helga och de växte upp tillsammans. Hon har nu lovat hjälpa till med värdshuset så länge det behövs. Torhild är en av ättens äldre som ska tillsammans med övriga ätten vara med och hjälpa Tuva så att hon så småningom kan ta över.

 

Tor Tyrvaldsson,

Ålderman i ätten, Helgas morbror, som trots sin höga ålder bor och driver den gård som ligger strax norr om Berghem.

 

Hilding Ragnarsson

Ett kusinbarn till Helga. Han har nu givit sig ut på ännu en vandring och ingen vet vart eller när han kommer tillbaka.

 

Disa Ingegerdsdotter.

Kusinbarn till Helga, äger Baggå fårgård vid Odensåker tillsammans med sin make Siegfried.

 

Sten Ariksson.

Sten var en kort tid i Berghem men tog värvning i kungshirden. Är numera med drottningens hird.

 

Helga Torsdotter (Död)

Ättens förra ledare. Dödad 1117 av en Brestaprästinna, sägs det och saknad av alla i Berghem. Gift både enligt vitekrist och fornsed med Rörek. Inga egna barn men har tagit till sig Saga Sten och lilla Tuva. Dessa är hennes familj. Dotter till Torild och Tor. Helga var mycket känd i Berghem med omnejd. Alla som besökt byn vet vem hon är. Helga håller sig väl med alla, även fiender. 1113 blev hon dock nedslagen av en av ätten Snoks huskarlar. Detta togs på ting.

 

Helga Haraldsdotter (Död)

Mor till tolv barn, varav elva nådde vuxen ålder. Mormor till Helga Torsdotter som get sitt namn till ätten. Hon levde i Berghen under den största svält period som drabbat Hunaland. Det var hon som räddade ett litet spädbarn från Snok som bar namnet Thorgeir Ulvarsson. Denna härliga kvinna räddade många ätters barn och kvinnor från svält de mest svältdrabbade åren i Hunaland. I alla Hunalands ätter finns historier om hur de nästan svalt ihjäl men tog de sig bara till Berghem så kunde de räddas av Helga på värdshuset. Helga såg det som hennes öde att ta hand om folk när de hade det svårt och ge den hjälp hon kunde i form av mat i magen.

 

Torik Helgasson (död)

Helgas och Röreks enda gemensamma barn. Dog i hosta vid ett års ålder.