Personer

Knaphövdes persongalleri

Ravnhild Ragnvaldsson

Född 1082.

Syster till den avlidne kung Ragnvald.

 

Olav Ragnvaldsson

Född 1086.

Bror till den avlidne kung Ragnvald.

 

Ragnvald Ragnvaldsson Knaphövde, kung av Hunaland

Ragnvald Ragnvaldsson är sedan 1096, Hunalands förste kung. Hans ätt har varit de främsta bygdehövdingarna i landet i många släktled. Som kung har han gjort sig känd för sin rättrådighet och generositet, men också för att kunna uppträda ytterst våghalsigt. Han blev kristen och döptes under en resa till Irland som ung, och som kung har han gått in för att sprida den nya tron i sitt rike. Han har dock strängt motsatt sig att försöka kristna landet med våld. Sedan hösten 1105 är han gift med Sigrid Torildsdotter av Stenkilsätten, en västgötsk storkvinna av kungligt blod. I och med giftet lades Ragnvald Knaphövdes namn till tronarvingarnas i Sveariket, dock är det två före honom i ledet. Kung Ragnvald befann sig i Sveariket för att föra diskussioner kring arv, då drottnignen dödades för fyra år sedan, men återvände hem 1114.

 

Sigrid Torildsdotter, drottning av Hunaland (Död)

Drottningen av Hunaland hör till de allra mest högättade i Svea- och Götaländerna. Hon och hennes följe påträffades dödade i Hunaland 1108. Hennes kropp var lemlästad. Rykten om Brestadyrkare började florera tidigt.

 

Hirdherse Brand Torvaldsson

Kungens farbror, Brand Torvaldsson, är numera fast stationerad på Tångvalla. Annat var det i yngre år när han först var i väringatjänst i Miklagård och sedan hos de syditalienska normanderna, och Brand tröttnar aldrig på att berätta om den tiden. Fortfarande händer det också att kvinnor låter sig lockas till en privat förevisning av den samling ärr som Brand har kvar från den tiden. Det här har lett till en lång rad barn som Brand är far till och som han glatt och villigt erkänner som sina. Många av barnen finns på Tångvalla och resten på hans gård Isalid i närheten av Ylafallen. Sedan kungen dog har Brand dock axlat ätteledarrollen tills Ravnhild blev vald. Han har även utsetts till landets krigshövding. Hur mycket ork har han kvar? Hans ena son, Ulv har börjat visa framfötterna och kan tänkas ta över efter sin far.

 

Ulv Brandson

En av sönerna till Brand och sedan han kommit hem från sydliga resor har han börjat axla sitt ansvar med god förtjänst. Han är och rör i många grytor. Han var t.ex. delaktig i Liv av Knaphövdes giftermål med Gjord av Tyge (hans vän), upprustande av Knaphövdes hird, Alvars utnämnande till hövding i Ljusnedal och en massa annat.

 

Ragnvald Ragnvaldsson Knaphövde, kung av Hunaland (Död)

Ragnvald Ragnvaldsson är sedan 1096, Hunalands förste kung. Hans ätt har varit de främsta bygdehövdingarna i landet i många släktled. Som kung har han gjort sig känd för sin rättrådighet och generositet, men också för att kunna uppträda ytterst våghalsigt. Han blev kristen och döptes under en resa till Irland som ung, och som kung har han gått in för att sprida den nya tron i sitt rike. Han har dock strängt motsatt sig att försöka kristna landet med våld. Sedan hösten 1105 är han gift med Sigrid Torildsdotter av Stenkilsätten, en västgötsk storkvinna av kungligt blod. I och med giftet lades Ragnvald Knaphövdes namn till tronarvingarnas i Sveariket, dock är det två före honom i ledet. Kung Ragnvald befann sig i Sveariket för att föra diskussioner kring arv, då drottnignen dödades för fyra år sedan, men återvände hem 1114. Dog i sjukdom 1116.

 

Hirdherse Steingrimm Jorunnson, kungens märkesman (Död)

Steingrim är en frilloson till kung Ragnvalds far. Han växte upp på Grotvik i Tröndelag hos Ingolf Olavsson av Grimätten, men han och Ragnvald har varit nära vänner och kamrater sedan de båda var med om resan till Irland för snart 15 år sedan. När Ragnvald blev kung slöt sig Steingrim till hans tjänst. Sedan kungen dog har man sett lite av Steingrim. Han sägs ha varit i Norge medan hans barn fortsatte tjäna den nya drottningen. Plötsligt hittas han död efter ett överraskningsanfall av härjedalingar 1117. Varför deltgo han på fiendens sida?

 

Sigrid Torildsdotter, drottning av Hunaland (Död)

Drottningen av Hunaland hör till de allra mest högättade i Svea- och Götaländerna. Hon och hennes följe påträffades dödade i Hunaland 1108. Hennes kropp var lemlästad. Rykten om Brestadyrkare började florera tidigt.

 

Hirdherse Frode Alfhildsson

Född. Ca 1056. Frode är förvaltare på Tångvalla kungsgård och en räknemästare. Han var även herse i den kungliga hirden. Han är en gammal, beprövad krigare som med gott humör tar sig an duster med både vänner och fiender. Utöver krigslekar och riktiga strider, befästningsarbete och förrådshållning tycker Frode om att sitta en stund på kvällen med sitt öl och lyssna på de skrönor som hans halvbror, hirdherse Brand Torvaldsson, är så duktig på att berätta. Frode Alfhildsson är en frilloson till kung Ragnvalds farfar. Han är gift med Gunnlög Hallsdotter från Jämtland, en fyrmänning till lagman Kjetil, och har fem vuxna barn med henne, fyra söner och en dotter som alla är gifta.

 

Alfgeir Germundsson Knaphövde på Ulvhammar

Född ca 1070. Alfgeir är förvaltare av kungsgården Ulvhammar och kusin på fädernet till kung Ragnvald. Gift med Islinn Herlaugsdotter av ätten Grane. Paret har fyra barn i livet och fler kan det bli med tiden. Det är under Alfgeirs förvaltning som Ulvhammar har börjat föda upp de smäckra, snabba hästar som är gårdens specialitet. Utöver det är Alfgeir också lagkunnig och håller ting för kungsgården och kringliggande gårdar. Alfgeirs yngre syskon, den Tjodolf (född 1091) och den Elin (född 1096) tjänar som krigare och ovete på Tångvalla.

 

Drott Ragnvald Torvaldsson Knaphövde (död)

Född 1051. Död 1095. Gift med Aslög Rolfsdotter. Far till kung Ragnvald Ragnvaldsson, Hrafnhild Ragnvaldsdotter, Olof Ragnvaldsson och Steingrim Jorunnson. Son till drott Torvald Ragnarsson och Ulvhild. Bror till Asbjörn och Brand Torvaldsson. Halvbror till herse Frode Alfhildsson. Ragnvald Torvaldsson, var den främste bygdehövdingen i Hunaland som hans förfäder varit i åtskilliga släktled. Han blev sin ätts huvudman redan vid femton års ålder, då hans far Torvald stupade vid Harald Hårdrådes sida i England. Ragnvald själv seglade mer än en gång i västerled, inte minst som han hade flera släktingar och förbundna på Irland och i Skottland. Hans första stora härtåg var 1079, då han seglade till Manx för att hjälpa sina fränder där som anslutit sig till kungakrävaren Godred Crovan. Hunalänningarna stred för Godred vid Snaefell (Sky Hill) och segrade. Fyra år senare drog Ragnvald västerut med några skepp på nytt och hjälpte sina fränder och Godred att inta Dublin. Han anslöt sig också till den danske kung Knuds stora Englandsflotta 1085, men det krigståget försenades och rann ut i sanden, och Ragnvald och hans följeslagare fick nöja sig med några strandhugg i Ranarike. Därefter började Ragnvald oftare hålla sig hemma och när han reste var det oftare i handel. Han insjuknade och dog kort efter nyåret 1095.

 

Asbjörn Torvaldsson (död)

Född 1054. Död 1097. Farbror till kung Ragnvald Ragnvaldsson, Hrafnhild Ragnvaldsdotter, Olof Ragnvaldsson och Steingrim Jorunnson. Son till drott Torvald Ragnarsson och Ulvhild. Bror till Ragnvald och Brand Torvaldsson. Halvbror till herse Frode Alfhildsson

 

Hövding Erik Olavsson Knaphövde i Ljusnedal.

Erik Olavsson är en 45-årig man som länge varit en god hövding när det gäller blot, jakt och strid. Däremot är han nog girigare än en hövding skall vara. Sedan svälten 1104 lagt gårdar öde i Ljusnedal har hövding Erik lagt sig till med åkrar från ödegårdarna med förklaringen att det är bättre att de brukas av någon som överlevt än att de ligger i träda för att hedra dem som dött. Det kan han i och för sig ha rätt i, men han har vid två tillfällen vägrat att lämna tillbaka åkermarken när gårdarna fått nya ägare och varit hotfull mot de bönder som försökt kräva sin jord. Det har lett till att ingen har vågat föra sak mot honom på ting. Folk börjar alltmer högljutt prata om att det inte är hövdingalikt att bära sig åt så här, och det talas till och med om att vräka Erik från sitt hövdingaskapet. Detta hände 1116 då Alvar av Knaphövde van ett omval för hövdingaposten.

 

Hövding Eskil Vigulfsson Knaphövde i Tennsjö

Som tonåring följde Eskil med kung Magnus av Norge i krig mot göterna. Han kom hem efter några år, många erfarenheter och mycket gods rikare, och slog sig ner på familjens gård strax utanför Tennsjö. Han är änkling efter Sigyn Holmsdotter Krok från Ed och far till tre små barn. Eskil är en köpmännens hövding med gott sinne för vad som är nyttigt för traktens affärer, men också en skicklig och kallblodig krigare och stridsledare. Eskil lät sig döpas i Norge eftersom kung Magnus så krävde, och han har hållit sig till Krist sedan dess.

 

Ulvhild Asgerdsdotter (död)

Farmor till kung Ragnvald, Mamma till Ragnvald Torvaldsson och gift med Torvald.

En viljestark gammal kvinna, döpt av St. Staffan.

 

Aslög Rolfsdotter Sköld (död)

Kungens mor. Dog 1086. Syster till Geirlaug Rolfsdotter (ingift i Grimätten) och Egil Rolfsson.