Personer

Kroks persongalleri

Ragnhild Alfivasdotter Krok

Ätteöverhuvud och Hövding över trakten kring Blia och Kastfjällsbygden, bor på Blia. Född 1086. Syster till Ragnar. Systerdotter till Sten Bryntesson. Kusin till Herse Torunn Stensdotter och Bore Stenson samt Vilesönerna på Kast. Hon känner till mycket om landslagen, men inte tillräckligt för att räknas till de lagkunniga. Tillsammans med sin bror, Ragnar, driver hon silvergruvor i Kastfjället. Ragnhild är hittills ogift men än finns tid för bröllop. Ragnhild blotar ofta.

 

 

Ragnar Alfivasson Krok

Bror till Ragnhild. Född 1088. Bor på Blia och väntar på en ljus framtid. Ragnar är döpt

 

 

Vilessönerna från Kast

Harbard – Född 1073. Brorson till Sten Bryntesson.

Vid vägs ände, där avtagsvägen söderut norr om Ålerud slutar, ligger gården Kast. Här bor bröderna Harbard och Källvar Vilesson Krok tillsammans med två andra Krokättlingar, deras fränder Arnlög Onävsson och Halvar Helgesson. Det bedrivs inte mycket gårdsbruk på Kast, det finns bara några få kor och getter och några rovåkrar som sköts av tjänstefolk och trälar. Istället försörjer sig Vilessönerna på import och handel med vin och mjöd, och reser runt med sina varor i Hunaland till alla som är rika nog att dricka vin. Affärerna verkar löna sig bra, för det finns gott om silver att köpa förråd till gården.

 

 

Lagkvinna Eydis på Näskott

Född 1086. Eydis var bara 18 år när hon övertog platsen som lagkvinna efter sin mor, Sigrun, 1104 då Sigrun blev blind i ett överfall av plundrande jämtar. Eydis var osäker i början men bara några år senare visar det sig att hon är en mycket kunnig och driven lagkunnig. Hon är gift med Gunnar, en son till Hravn Krappe (Torvalds) som tack och lov inte brås mycket på sin far. Eydis och hennes mor lät döpa sig samtidigt med kungen. Eydis har ett barn.

 

 

Aslak Fotbitare

Krokättens främste kämpe, född 1065, är Aslak Fotbitare Brynteson från Blia. Aslaks far heter Brynte och själv är Aslak morbror till Ragnhild Alfivasdotter och Ragnar Alfivasson på Blia. Han är även farbror till herse Torunn Stensdotter och Bore Stensson samt Harbard och Källvar på Kast

 

 

Hasting Svensson

Född 1067 och är kung Ragnvalds gruvfogde vid Stortind. Han döpte sig på kungens begäran 1096. Hans äldre syster Signe och kusin Gaud som var hirdhersar lämnade däremot tjänsten hellre än att byta gudar. Han är fars kusin till Ragnhild, Ragnar, Torunn, Bore och Kastbröderna

 

 

Herse Torunn Stensdotter och Bore Stensson

Kungshirden

 

 

Sigyn Holmsdotter Krok (död)

Gift med Eskil Vigulfsson Knaphövde.

 

 

Sten Brynteson Krok

 

 

Gaud Asbjörnsson Krok och Signe Svensdotter Krok

Hersar som lämnade kungshirden.

 

 

Erik Stensson Krok

Krigare

 

 

Goden Orm och Tora

 

 

Solfrid Sjursdotter