Personer

 

Långes persongalleri

Alma Getsdotter

Ätteöverhuvud. Dotter till Get, skrivkunnig och affärskvinna. Sköter mycket av gårdarnas handel. Övertalade Get att bygga en kvarn och ligger förmodligen bakom planerna på klosterbygget. Alma har drabbats av religiösa syner och har varit på pilgrimsfärd som Get finansierade för att göra bot för dråpet på sin egen son. Under resan fick hon upp ögonen för massa nymodigheter som hon tog med hem till Hunaland.

 

Get Långe

Get Långe är släktens ålderman och ledare. I sin ungdom var han i Österled precis som sin far men kom hem lika fattig som han åkte. Ättens gårdar var dock tillräckligt rika så det varken gjorde till eller från. Get är snål och girig men har blivit bättre efter en fyraårig botgöring i Lund. Humöret var svårt i yngre dagar men har lagt sig. Till sorgerna hör hur han slog ihjäl en av sina egna söner som ärvt hans humör och lyfte handen mot honom i ett gräl. Därav den senkomna botgöringen. Hustrun dog för tio år sedan. Tydliga ledaregenskaper. I ätten äger alla rätten att tala fritt och ibland går vågorna höga. När Hunaland bildades valde Get att i enlighet med kungens önskan låta döpa sig och alla han var hövding. endast de med stort mod stod emot. Därför finns det ett antal asatroende i ätten men de flesta är kristna. get själv är inte särskilt religiös utan religion är politik.

 

Åsa (ätteledaren Gets trälinna Åsa)

Har fött honom många barn, har för ett halvår sedan vigts samman med Get efter starka påtryckningar från kyrkan. Hon kommer i år till Berghem och företräder ätten i Gets frånvaro. Med sig har hon hirdmannen Hök Långe som stöd. Sofia Långe har trätt in som ättens representant i byrådet då Ida Rådig en tid legat sjuk och fått vård i klostret vid ättens huvudgård Björknäs.

 

Hök

Hök är oäkta bror till Get. Hirdman och jägare. Ansvarar för de övriga hirdmännen som är mer avlägsna kusiner som hela tiden tjatar om att man borde ge sig ut på plundringståg som i gamla tider. Hök är mer fredlig och tycker att de slöa hirdmännen borde hjälpa till med gårdens skötsel så länge inga hot föreligger. Hök har fått större förtroende sedan Långe börjat förbättra sin stridskonst. Fungerar ibland som rådgivare och livvakt när Åsa Långe är ute och reser.

 

Hrode

Gårdspräst, rådgivare från Danmark, följde med Gets dotter när hon återvände från sin pilgrimsfärd

 

Solrun

Ett par år yngre syster till Get och gift med Jonas från ätten Horn. Hon har två barn varav ett heter Terje. Hemma på Björknäs är Solrun ansvarig för hönsen. Detta är hon inte riktigt nöjd med då hon tycker att det inte riktigt motsvarar den status hon förtjänar.

Solrun är alltså gift med Jonasfrån ätten Sköld. De älskar varandra djupt men ät totalt olika. Humöret förenar dem. Jonas tänker gärna nytt och stöttar gärna Alma när hon kommer med nya idéer. Jonas är timmerman ut i fingerspetsarna.

 

Alma Getsdotter

Dotter till Get, skrivkunnig och affärskvinna. Sköter mycket av gårdarnas handel. Nyskapande och innovativ. Den kristna trons försvarare. När ätten övergick till kristendomen var hon i tonåren. Hon drabbades då av religiösa syner och har varit på pilgrimsfärd som Get finansierade för att göra bot för dråpet på sin egen son.

 

Rebecka och Sofia Långe

Gets barn med Åsa Långe, tidigare träl. Sofia Långe är numera trubadurlärling och har tagits upp i ätten som fullvärdig medlem. Hon är på väg att giftas bort med den blyge Sverker av Krok. De bygger nu på en gård på Kroks marker.

 

Ylva Ivarsdottir

Född år 1067. Svägerska till Get. Har 2 barn, Emil Eldgrim och Millan Magnhild. Dessa fick hon sent i livet. På gården Stenlid kryllar av barn och Ylva har åtagit sig att fostra dessa vildbattingar på somrarna. Då hennes make Bryne dog för några år sedan och försörjning inte fanns där det hade bott återvände hon till gården Stenlid. Ylva har vissa kvalifikationer som lämpar sig för skrift och måleriska bilder. Hon är duktig i att hantera både fjäder och pensel. I och med detta är hon även någorlunda kunnig i att skriva det svåra ”moderna” skriftspråket som gör sig allt mer framträdande.

 

Ingus Ivarsdottir

Syster till Ylva och Gear

 

Gear Ivarsson

Bror till Ingus och Ylva. Gear var i koltåldern när hans föräldrar dog varför det aldrig var aktuellt för honom att ta över gården själv. Han växte upp på båda gårdarna och sökte sig ofta till Gets närhet. Även Gear har fallenhet för att arbeta med lera. Under höst och vinter har Gear ett särskilt ansvar för hur fisket organiseras på sjön men på somrarna håller han sig gärna nära Get. Lojal mot Get intill döden.

 

Bror Långe

Bror till Get. Hirdman och jägare. Ansvarar för de fyra övriga hirdmännen som är mer avlägsna kusiner som hela tiden tjatar om att man borde ge sig ut på plundringståg som i gamla tider. Bror är mer fredlig och tycker att de slöa hirdmännen borde hjälpa till med gårdens skötsel så länge inga hot föreligger. Man kan väl inte ägna hela dagarna åt att öva svärdskonst och spana mot horisonten med en bägare mjöd i handen. Själv jagar han gärna med båge och tar då hjälp av trälen Arn om denne inte är upptagen med att rensa eller röka fisk.

 

Hans

Gårdspräst, rådgivare från Danmark, följde med Gets dotter när hon återvände från sin pilgrimsfärd

 

Ulvhild Hjortsdotter

Dotter till Hjort Långe och Hillevi. Gift med ask från Rindätten. Almas förtrogne sedan barnsben. De hade samma amma. Ulvhild är kusin till Anna, alltså syskonbarn till Get. Om Anna är framstegsvänlig så är Ulvhild konservativ.

 

Hjort Långe

Äldre bror till Get. Kom åter efter tjugo år i fjärran länder. Har snabbt etablerat sig som byäldste i Berghem. Bor i Langebro.

 

Tor Långe

Kusin till Get Långe. Han följde Gets far i västerled som fyraåring och kom hem många år senare. Tor var en känslig ung man som borde ha fått stanna hemma. När han kom åter var han märkt. Svår att tala med och tydligt traumatiserad av möten med dödens hemska ansikte. Han har funnits på Björknäs sedan dess. Ofta tystlåten

 

Öjvind Långe

Vuxen son till Get. han leder arbetet på åkrarna i Björknäs samt brygger ständigt nya sorters öl till allas glädje

 

Sigrid Långe

Vuxen dotter till Get, ansvarig för Stenlid, bundsförvant med Alma

 

Tekla Långe

Gets mor (Ledig roll) Kutryggig, skinntorr, helt klar i huvudet. Bitter och viljestark. I maktkamp med Alma och Sigrid. Vill inte släppa rollen som husfru fast hon är fråntagen den.

 

Gorm

Husslav, trostjänare i släkten med särskilt ansvar för alla barn.

Berulv Långe, Gets bror, Har byggt upp Berulvsgården. Asatroende, stark och hård krigare.

 

Broder Josef

Munk ifrån cistercienserklostret Vitsköl på Jylland. Bor numera på det klostret.

 

Skarv Långe

Badmästare i Berghem. Har just nu sin syssla vid Björknäs då bastun i Berghem ska byggas om. Tidigare en föraktad lortgris men nu respekterad och fruktansvärt renlig.

Ida Rådig

Ättens representant i byrådet när hon är på plats - med stöd av Hjort. Arbetar periodvis även på värdshuset. Gifte sig med en gosse i Torvaldsätten och fick gård men har snabbt blivit änka. Nu ensam ägare av gården och åter en Långe!

Träl med barn, Gör det trälar ska när inte själva barnpassandet tar all tid… Bor ibland på Langebro gård, annars på Stenlids gård

 

Liv Stene

Liv är dotter till Maj och Ulf Stene, syster till Skarv (skabb) Långe och kusin med Hjort och Get. Hon är uppvuxen på Björknäs. Liv har blivit döpt som de flesta andra i ätten Långe men för säkerhets skull blotar hon fortfarande till de andra gudarna. För ca sju år sedan (1111) ordnades ett gifte mellan Liv och Tor för att ätten behövde en mjölnare till den nya vattendrivna kvarnen, landets första i sitt slag. Efter ett år födde Liv dottern Älva. När dottern fyllt två år så skedde en tragisk olycka där knuten hon bars i på Tors rygg gick upp och hon föll ner i kvarnen. Efter den händelsen så har Liv och Tor glidit ifrån varandra och Liv tillbringar största delen av sin tid på Langebro gård med att baka bröd. Hon har de senaste åren sörjt sin dotter och känt sig död inuti men på senare tid så har något börjat vakna. En längtan efter äventyr och en livslust som gör att hon vill spränga alla gränser och barriärer.

Tor Stene, Född i Svea Rike. Gift med Liv sedan 1111. Mjölnare som sin far, efter kontakt med Alma Långe ingicks gifte med Liv. Tor sköter ättens kvarn, som är landets första vattendrivna, med hjälp av Hjorts träl Eero. Tors föräldrar döpte sig och barnen när Tor var tre år och Tor är djupt troende kristen. Han har inget emot fornsed även om han inte förstår den och han är mycket orolig över att hustrun Liv blotar i smyg. Han sätter stor heder i hårt arbete och framhäver sällan sig själv. Däremot framhäver han gärna sin hustrus arbete med bakning och matlagning. Tor har förbättrat en malningsmetod som hans far uppfunnit där han mal rostad havre till ett fint mjöl som lämpar sig för brödbakning. Till och med de som inte tål vanligt mjöl kan äta bröd bakat på detta mjöl. Tor och Livs dotter Älva omkom 1115 i en tragisk olycka då hon föll ner mellan kvarnstenarna. Tor känner stor skuld i händelsen.

 

Trälen Eero

Född i Karelen. Kom till Langebro som en bröllopsgåva till Hjort från Njal av Snok 1115. Hans ankomst väckte uppståndelse på Langebro då han inte verkade förstå eller tala vanlig Hunaländska. Sur och argsint var han också. Fick ställa upp som förkämpe åt tolvåriga Sofia Långe i mjödhävarkampen 1115, en kamp som den lilla flickan vann. I glädjen över den stora ära som Eero bringat ätten lovade Hjort honom fri om tre år (1118). Sedan dess har Eero arbetat som tre trälar vid Långes kvarn och språket har han lärt sig förvånansvärt fort. Hur han hamnade i Hunaland är fortfarande en gåta för de flesta i ätten även om han för Tor berättat att han blev bortrövad i Aarhus och såld som träl på en marknad i Norge. Eero tillber de Karelska gudarna där Ukko är den viktigaste.