Personer

Rinds persongalleri

Olof Elfridsson

Född 1095 och nyvald (1114) ätteledare då hans mor troligen ligger för döden. Olof är Sven lagmans och Elfrids andre son. Olof har tjänat i Värmlandshirden precis som sin bror. Olof är kunnig i de olika lagarna och många hoppas att han ska ta sin fars plats bland Hunalands lagkunniga. Olof var hårt fostrad av Elfrid men något obeslutsam nu när han skall stå på egna ben. Bror till Erik Svensson, brorsons son till hövding Hildur Svensdotter Ödis i Ulvlösa, kusinbarn till Ingeborg Hildursdotter, Ale Hildursson, Hadar Hildursson och Folke Birgersson

 

 

Elfrid Rind (sjuk/död)

Landherse och bor på Yngheden, platsen är dock vakant. Dotter till Torolv och Oddny (förra ätteledaren), syster till Tuva mor till Olof och Erik (död på kungagillet 1114). Elfrid härstammar från både Hedendis och Bure. Elfrid är änka till Lagman Svens av Ödis och numera gift med herse Ottar Sunesson från den norska Grimätten. Elfrid är känd för sitt oerhörda temperament och stenhårda vilja. Vid kungagillet 1114 blev hon förgiftad och låg länge i sjuksäng. Ottar vakade över henne. Hon har fortfarande inte återhämtat sig och är numera på annan ort för att återställa hälsan.

 

 

Östen Björnsson

Född ca 1070. Förvaltare av kungsgården Bistra. Efter att systern, Alvdis, som skall ärva, kom hem från en utlandsresa lämnade han styret av familjegården till henne och bosatte sig med hustrun Vigdis Ormsdotter från Piparbo och tre söner. Det finns även en fjärde son som är bortgift med en stormannaätt ifrån Småland. Östen umgås mycket med Elfrids nuvarande man Ottar av Grimätten. De två verkar komma överens väldigt bra. Östen och hans ättlingar stammar från Hedendis och bor strax söder om Stenlia på deras stora familjegård.

 

 

Ottar Sunesson (kunglig herse)

Född 1081. Ottar delar sin tid mellan Norge och Hunaland sedan han tagit tjänst hos kungen som herse och gift sig med Elfrid Rind. Hans bana inom kungshirden gick snabbt uppåt. Han är mycket övertygad kristen. Ottar verkar ha en svag punkt gällande starka kvinnor och sägs ha flera frillor, till Elfrids ilska. Vid Ottars sida ses allt som oftast drängen Varin (Rind), som gör diverse sysslor och ärenden åt honom. Ottar har starka kontakter med ätten Snok, Ödisar från Vigulsängen och Östen Bjrönsson Rind.

 

 

Alvdis Björnsdotter

Född ca 1068. Syster till Östen Björnsson och gift med Kaupmann (av ringa ätt) Ledare av sin familj men låter Östen stå för politiken medan hon tar hand om gården och ägorna. Har två barn.

 

 

Hövding Dubbel-Toke Vidarson

Född ca 1056. Far till minst 11 barn med flera olika fruar och frillor. Enda överlevande av sina syskon och hans far Vidar gav han allt han kunde. Toke stammar från Bure. Toke är släkt med Torolv Rind. Öknamnet Dubbel-Toke vill antyda just att Toke är en tok och det berättas att han en gång bytte ett halvt dussin prima ostar mot en näve salt. Någon hade nämligen lurat i honom att salt växer ur jorden och att det han fick var saltfrön. Om han bara håller sig ifrån handel kan nog Toke vara god nog som hövding ändå, åt Hålabo åtminstone, för han är hyfsat skicklig med getter och rovdjursjakt.

 

 

Hövding Flose Heidrunsson

Son till Heidrun och gift med Jasja (rusiska) Far till flera barn, bl.a. till Glum Ullvar som skickades till Berghem för att göras man av. Lagman Karl tog gärna åt sig uppgiften. Flose är hövding i Vindheimar och Rindättens starke man i öster. Flose stammar från Hedendis.

 

 

Tuva Rind

Lillasyster till Elfrid, dotter till Oddny och Torolv. Stammar från både Hedendis och Bure. Tuva är Rindsättens yrväder nummer ett. Tjänstgjort i bl.a. Landherse Tyges hird, Kung Ragnvalds hird och i Miklagård samt på Island. Just nu ägnar hon tiden åt att resa mellan Rindättens gårdar och att försöka göra så mycket som möjligt på samma gång. Hon har avvisat ett antal äktenskapsförslag med ursäkten "Jag har inte tid".

 

 

Torolv Rind (död)

Gift med Oddny Rind. Far till Elfrid och Tuva. Stammar från Bure och släkt med Toke Vidarsson.

 

 

Oddny Vidulsdotter (död)

Gift med Torolv och mor till Elfrid och Tuva, samt dotter till Vigul Rind

 

 

Vigul Rind (död)

Far till tre barn. Morfar till Elfrid och Tuva. Han var på sin tid känd som en mycket skicklig smed och finurlig problemlösare. Han hade lösningar på de mesta och var något av en "uppfinnare". En klurig gubbe, helt enkelt. Han bodde på Yngheden och även idag har smederna på Yngheden samma rykte.

 

 

Bursarvs-Assar Vigulson Rind

Son till Vigul. Inga barn eller fru. Assar från Bursarvet var vad som med modern beskrivning skulle kallas ett original. Som ung var han tystlåten och inåtvänd, pratade sällan eller aldrig och var lite trög i tanken. Roar Burson fattade tycke för pojken. Assar stod långt ifrån något arv och Roar hade inga barn utan överlät sin gård till honom. Ensam levde han på gården och få utanför släkten besökte honom. Han talade inte med besökare om han slapp, utan föredrog att tala med djuren och skogen. Han bodde aldrig i boningshuset utan sov tillsammans med djuren i fähuset.

 

 

 

 

 

Lagman Karl Varg anno 1112 (Foto: Lisa H. Ekbom)

Lagman Karl i Berghem

Karl Varg valdes 1107 till lagman i Berghem som ersättning för Ugil Gode och i och med detta övergick Berghem att återigen lyda under Berghems lag och inte Hunalands lag som rådde från att Ugil lämnat byn. Karl Varg tjänade tidigare byn som vaktchef och verkar klara sig bra hittills i sin nya position. Känds om ivrig motståndare till Ottar och starkt lojal Elfrid.

 

 

Ask och Gorm Rind

Född ca 1085, gift med Ulvhild från Långeätten. Som mycket ung reste han och Gorm Rind iväg mot Miklagård. Väl tillbaka slog de sig ner igen. Både Ask och Gorm har deltagit i kamperna i Berghem och Gorm har vunnit dem en gång. Ask kommer bra överens med Ottar Sunesson.

 

 

Wilja

Numera Berghems byvaktshövding och sedan lång tid tillbaka upptagen i ätten. Hon stammar från danernas land, verkar det som.