Personer

Skölds persongalleri

Landherse Ragne Oddgrimsson Sköld

Född 1069. Ragne är gift med Aagot Saksesdatter från Vik i Tröndelag som är moster till den yngste norske kungen, Olav Magnusson. Tillsammans har paret åtta barn. Landherse Ragne är lika handlingskraftig som sin syster Vaino, men inte lika våldsam av sig. I stället brukar han hitta mer diplomatiska lösningar på sina problem. Han tillträdde som landherse och ätteöverhuvud när Vaino lämnat de posterna för att i stället bli krigshövding. Jämfört med storasyster ter sig Ragne som blek. Många har gjort misstaget att tro att han är svag och lättledd, något de fått ångra. Han är mer eftertänksam än sin färgstarka syster och låter oftast förnuftet styra. Ingift morbror till kung Olav Magnusson av Norge. Syssling till Kung Ragnvald, Ingolf Olofson av Grimätten på Grovik (Norge) och Kolgrim Ragnarson.

 

 

Valdemar Tyrason Sköld (död)

Valdemar Tyrason var sin tids främste krigare. Han lät sin yngre syster ta rollen som ätteöverhuvud och gick själv i viking både i västerled och österled. Han skaffade sig stora rikedomar vid flera strandhugg i England och Irland.

 

 

Nidun Tyrasdotter Sköld (död)

Valdemar Tyrasons syster och efterträdare som ätteöverhuvud. Sköldsätten skäms lite över Nidun på grund av hennes rykte som våldsam och liderlig bråkmakare. Hon drog sig inte för att tvinga sin vilja igenom med både män och kvinnor, och startade ofta oprovocerade slagsmål.

 

 

Bore Nidunson Sköld (död)

Son till Nidun och en man från Rindätten. Han var sin mors motsats. Han var trevlig till sätt och umgänge, och besjöngs gärna av Hunalands trubadurer för sin skönhet. Han dog barnlös och ogift under ett rövaröverfall mellan Basseberg och Rensta.

 

 

Rolf Sköld

Född 1028. Död 1100. Gift med Åsa. Fick barnen Egil, Geirlaug och Aslög.

 

 

Aslög Rolfsdotter

Född 1055 död 1086, gift med drott Ragnvald Torvaldsson Knaphövde

 

 

Geirlaug Rolfsdotter

Född 1051, gift med Olof Eilivsson (död) av Grimätten i Norge. Lever numera på Grimättens huvudgård Frost i stilla ro på ålderns höst.

 

 

Egil Rolfsson

Född 1050. Gift med Catriona Nic Dohmnaill (död 1100) Far till Henrik (Död 1103 och gift med Isalinn) och Yrsa (Domina Yrsa, död 1108) Samt ett tredje mellanbarn.

Egil är överhuvud för en sidogren av Sköldätten och sitter på sin gård Ristahov och hans fru var av skotsk hövdingabörd. Morbror till kung Ragnvald av Hunaland och Ingolf Olavsson till Grovik av Grimätten. Farskusin till Vaino Oddgrimsdotter, Ragne Oddgrimsson och Kolgrim Ragnarsson

 

 

Vaino Oddgrimsdotter Sköld, Hunalands krigshövding

Född 1066. Vaino är äldre syster till ättens överhuvud. Hon själv var ätteöverhuvud innan hon blev krigshövding, men lämnade uppdraget till sin bror Ragne. Posten som krigshövding innebär att Vaino har det högsta befälet och ansvaret näst efter kungen för de väpnade styrkorna och för landets försvar. När hon vistas vid hovet, vilket hon ganska ofta gör, för hon befälet över kungens hird. Vaino är känd som rättfram och helt trogen kungen. De har känt varandra sedan kungen var mycket liten. Vaino har alltid varit en av ättens mest framträdande gestalter. Hon ställde upp i Hunalands kungaval, och när Knaphövdeättens Ragnvald valdes till kung tog Vaino platsen som Hunalands krigshövding. Hon är en kraftfull person med åsikter om det mesta. Hon står fast vid det hon anser rätt och drar sig inte för att skaffa sig ovänner när hon väl satt sitt mål. Hon är en av Hunalands mest respekterade och fruktade personer, och trots att hon är kristen ses hon ofta hedra både asatroende och kristna med sin närvaro vid ceremonierna. Dotter till Oddgrim Ogerson av Sköldätten och Tula Sigtryggsdotter.

 

 

Oddvar blå Sköld

Oddvar blå var länge Resedals gode. Som åldring lät han döpa sig och han stupade vid Stiklastad på Olov av Norges sida.

 

 

Sol Ránasdotter Sköld

Dotterdotter till Oddvar. Hon var uppfostrad både som krigare och gårdsmor, men efter ett olyckligt äktenskap valde hon krigarvägen. Hon klädde sig som man, följde med Ivar Vittfarne. Hon dog under Ivartåget, någonstans i Kaukasus.

 

Gillög Turidsdotter Sköld på Stortind

Gillög hör till en sidogren av ätten Sköld. Hon är en krigare och är ogift, för hon säger att hon hittills inte träffat på någon karl av tillräckligt god familj som går med på alla hennes tillfälliga älskare och omväxling i sängen är bara nyttigt och trevligt, så det vill hon inte leva utan. Helt utan familj är hon ändå inte. För sju år sedan födde hon sonen Vige, ett resultat av en olyckshändelse med någon i raden av män Gillög tagit sig. Arbetet som förvaltare på Stortind innebär till stor del att leda driften av silvergruvan och skyddet av lasterna därifrån och Gillög har ett 30-tal krigare till sitt förfogande utöver gårdsfolk och gruvarbetare.

 

 

Kolgrim Ragnarsson Sköld på Rensta

Född 1068. Kolgrim tillhör ännu en gren av Sköldätten och är son till Ragnar Sigridsson, Vainos och Ragnes farskusin. Han är gift med Ingeborg Hildursdotter Ödis från Ulvlösa. Tillsammans har de den dottern Greta (född 1195) och sonen Måns (född 1099).

Strax före midvinter 1098 råkade Kolgrim ut för en olycka och skadade ryggen så illa att han blev sängliggande orörlig i många veckor. Han kom på benen så småningom men hade svårt att röra sig. Vid det här laget hade ryktet om Kolgrims skada nått Grutseter i Tröndelag. På vårvintern 1099 tyckte en skara av Öystein Hjorts män att de ville ta möjligheten att plundra Rensta när de nu trodde att Kolgrim inte var att räkna med. De fick snart lära sig en läxa!

När trönderna kom över fjället och larmet gick på Rensta kallade Kolgrim till sig två män och stödd på dem gick han ut för att leda försvaret tillsammans med fader Matteus, som för dagen lagt undan prästkåpan till fördel för härkläder. De lyckades hålla trönderna ifrån stockverket och då började de istället att belägra gården. Flera gånger försökte de smyga sig in i skydd av natten men blev slagna tillbaka varje gång. Det blev till slut besvärligt både för trönderna och Renstas folk, för belägringen drog ut över många dygn. Lyckligtvis hade Kolgrim hunnit skicka bud om hjälp. Efter en dryg vecka kom landherse Tyge med sitt krigsfolk från Svartbotten upp till Rensta och trönderna, som nu fick slåss åt två håll, stupade eller flydde. Under hela belägringen och under striderna var Kolgrim på plats trots sin skada, och han har fått stor heder för sin stridsvilja.

 

 

Hövding Siv Silverhorn Dyresdotter Sköld i Askebyn

Siv är född ca 1040 och bor på sin gård Bortan. På Bortan finns också en stor skara av Sivs ättlingar i tre led, och hon styr både dem och hela Askebyn med fast hand. Siv döptes som barn och nästan alla hennes ättlingar är också döpta. Frågan är bara när den till synes ändlösa livskraften skall rinna ur henne.

 

 

Hövding Geir Ulfson Sköld på Trångtun

Trångtun omfattar en storgård och numera elva mindre gårdar. Hövding Geir Ulfson är en vattenöst man i 55-årsåldern med en vuxen dotter och en vuxen son. Ännu en son, Asgrim, dog efter en ridolycka 1105 och efter det drog sig Geir tillbaka och lät dottern styra. Då tog hans brorson, Magnus Magnusson, chansen att försöka ta makten och i släktgrälet som följde var trångtuningarna så splittrade att de inte kunde slå tillbaka ett plundringståg från Jämtland som drabbade trakten 1106. Rövare började samlas kring Trångtun, och handeln över fjället var i fara. På senvintern 1107 vände situationen när Geirs son, Rimulf Svarte, återvände från en långresa och samlade vänner och grannar omkring sig. Nu lämnade Magnus ifrån sig makten. Därefter kunde man återgå till det vanliga vardagslivet med jakt, jordbruk och en hel del handel. Folket på Trångtun håller sig till de gamla gudarna men hyser inget agg mot de döpta.

Disa och Tjalg

 

 

Ormgeir

 

Sigtrygg Ottarsson (död)

Morfar till Vaino och Ragne. Bodde i Jämtland och dog där på gården Hucke.

 

Landherse Eldbjörg Torgrimsdotter Sköld på Storåsa (död)