Personer

Snoks persongalleri

Ätteledare Njal Torgeirson

Njal är döpt och kristen, precis som sin far. Han är tidigare gift med Karna Jorundsdotter som han har en dotter med. Nu är han gift med (sedan 1114, då hennes make dog) Ragna av Ödisätten. Efter faderns bortgång tog Njal steget och blev ätteledare. Njal har själv ställt upp i kamperna i Berghem och är ett välkänt ansikte där. Njal ses bland folket som den mer illvillige av bröderna, men det är inget som sägs högt.

 

 

Hövding Kjetil Torgeirson

Kjetil är nyligen döpt efter att ha varit mycket trogen de gamla gudarna. Kjettil gifte sig 1108 med Alvdis av ätten Ekehufvud. och fick ett barn ihop. Men tills nyligen har de skillt sig och det sägs att Kjettil letar efter en ny fru. Då fadern dog tog Kjetil över hövdingatiteln i Sumprakan. Bland folk är Kjettil den mer omtyckte av bröderna.

 

 

Hövding Thorgeir Ulvarsson (Död)

Far till Njal, Kjetil, Lill-Siv och Eydis. Efter att ha tagit dopet och blivit kungens styresman över södra Hunadal blev läget lugnt i hela södra Hunaland. Nya dagar stundade för ätten och Thorgeir var den som tog de första stegen. Dog under oklara omständigheter 1114.

 

 

Ingvald och Arnfinn Ulvarsson

Farbröder till Thorgeir med ögonen för gården och byn Sumprakan. De har mycket att säga till om och ger råd till sin äldre bror. Vid ting har de en tung röst.

 

 

Systrarna Torgeirsdotter

Den yngste, Lill-Siv, är änka efter Hadar Bure i Berghem. Äldsta systern, Eydís, är i Sumprakan känd för sin skönhet, och skulle man fråga någon från Sumprakan kan dom gå i ed på hur otroligt fager hon faktiskt är. Hon är numera gift med Öyvind ur Tygesätten. Det sägs även att Lill-Siv är en sann dotter av Torgeir Ulvarson, eller i folkmun en sann Snok, då hon precis innan hennes egen make skulle upp i ringen år 1111, pekade ut en man inför Sumprakans huskarlar för att ha ofredat henne. I sann Snokanda, visade sig mannen som efter en käftsmäll eller fem, samt en spark mot huvudet, inte bara vara oskyldig utan även Siv's makes faktiska motståndare i den kommande kampen.

 

 

Karl Arnfinnson (död)

Son till Arnfinn och kallas i Sumprakan för Guld-Karl. Han var gift med Ragna ur Ödisätten. Dog under kungsgillet på Graneholm 1114.

 

 

Snoks huskarlar.

Ökända i Hunaland är ättens huskarlar. De hittar alltid på sattyg och ställer till med besvär. Dock har de gång på gång förtjänat sin lön och man gör klokt i att inte bråka med dem. Några namngivna är Halv-Ragnvald, Knut Pisshjälm, Mödoms Rune, Svål-Sven och Skogs-Torbjörn. Dock har Halv-Ragnvald blivit utkastade ur ätten Snok, men bildat en egen ätt, Gardarung.

 

 

Ragnvald (nu ätteöverhuvud över Gardarung, tidigare utslängd ur ätten Snok) samt Knut 'Pisshjälm' Haraldsson av Snok anno 1113. I bakgrunden skymtas ättens lila hättor. (Foto: Hanna Olsson)