Personer

Tyges persongalleri

Landherse Tyge Raundisson

Född 1052. Gift med Oddrun/Hjördis. Son till Raundi (norsk).

Tyge Raundisson är en änkeman som har Svartbotten som huvudgård. Tyge hör till dem som lät döpa sig samtidigt med kungen och han blev utnämnd till landherse efter att mycket framgångsrikt ha lett en här mot en flock plundrande trönder som hotade Rensta kungsgård våren 1099. Rensta lyckades skicka bud om hjälp varpå Tyge raskt samlade ihop allt väpnat folk han kunde få tag på och överraskade trönderna i ryggen.

 

 

Ulf Tygesson

Född: 1078. Gift med Vigdis Haraldsdotter (norska). Far till Terje och Sigfrid Ulfsson och Asta Ulfsdotter, samt frillosonen Ulvar Nynnasson (nyligen erkänd)

Ulf är lagkunnig, lärd av sin far och tjänar som kungens lagman och skrivare. Vidare är Ulf lärd i religion av en präst i Norge, dit hans mor skickade honom efter att Tyge döpt sig tillsammans med kungen. Han passade dock inte alls för att bli präst, utan reste hem och hjälpte sin far i flera år, främst i olika handelsärenden. Visserligen är Ulf gift med en fin kvinna men det är ett gifte för att främja Ulfs släkt, och även om de har tre barn tillsammans så finns det ingen passion i äktenskapet. Ulf är inte den som börjar prata om ingenting med vem som helst, men han är dock en trevlig person, och skulle knappast snäsa av någon som pratade med honom, ens någon av väldigt enkel börd.

 

 

Öijvind Tygesson

Son till Tyge och gift med Eydis Snok. Är sin fars ögonsten men bor numera på Snoks marker.

 

 

Warga Björnsdotter

En av de som vill ta över efter Tyge. Många män vill ha henne, men få får henne. Inblandad i många rykten, bl.a. om skogsmän och kråkor.

 

 

Tyra Björnsdotter

Syster till Warga. Gift med Rapp av Ödis. Sägs ha Hunalands dyraste rumpa efter att Hauk från Grimätten tafsade på den och hans bror botade i guld för det.

 

 

 

 

Dis och Ingefrid av Tygesätten anno 1114 (Foto: Sara Johansson)

 

Ingefrid Ingeborgsdotter

Kusin till Warga, Tyra och Taniz.

 

 

Kättilvid Ingeborgsdotter

 

 

Taniz Ögdasson

Son till Ögda, kusin till bl.a. Warga och Ingefrid. Är ofta ättens talesperson, men har stor konkurens från Warga.

 

Dis

En tjej på 22 år som är träsnidare precis som sin far. Hon är ganska blyg och vill inte göra sig ovän med någon i onödan. Blev upptagen i Tygesätten år 1113 i samband med att hennes bror Halte blev deras gode. Hon är idag anställd av Ödisätten för att planera och leda byggnationen av det stora gudahovet på Vigulsängen. Hon har valt att bo ensam i en stuga i närheten för att alltid ha kontroll över vad som händer på byggplatsen. Där har hon också sin träverkstad som är fullbelamrad med vackert snidade träfigurer.

 

Anja Björnsdotter

Gift med Erik av Snok, mer känd som Sjusovar-Erik. Anja är syskon till Warga och Tyra.