Den lilla byn lever upp framför allt en vecka om året - den så kallade kampveckan. Då folk och ätter sammanstrålar kring kamperna bjuds det på det mesta. För många är det en chans att slappna av och glömma vardagens slit. Det bjuds på gillen, sena kvällar med rusdrycker och god mat, kärleksmöten, lekar, spel och dobbel, kamper, bastubad och tvagning i bäcken. Barder spelar, folk dansar. Det snackas skit vid dassen. För andra är det tillfälle att skapa handelsavtal, bevista ting, planera allianser, plotta mot andra ätter, lyssna på senaste skvallret från grannländerna. Det händer alltid något i Berghem under kamperna om det så är en dräng som gifter sig med en förmögen kvinna pga. vadslagning, piga som får halsen avskuren, matlagningstävling eller folk som springer in och ut ur andras hus för lite romantik…
Berghem anno 1113 (Foto: Sara Johansson)
Hur fungerar byn?
Invånarna själva bestämmer om det mesta innanför byns marker. Byn har en egen lag, egen lagman, egen väpnad styrka och ett eget byråd samt, för det mesta, en egen hövding. Tillresta skall anmäla sig till någon i byrådet så att man kan hålla koll på vilka och vad som rör sig i trakterna.
Byrådet
Är en liten samling av bofasta personer från större ätter, som ser till att byn mår bra och utvecklas samt bestämmer diverse saker, inom byns marker. Det kan vara allt från skörd och tvister till värdshusets öppettider och Ranafestens utförande. Vidare kan man alltid på olika sätt påverka de män och kvinnor som sitter i byrådet. Vissa är mer lättpåverkade än andra…