Politik
Norge styrs av kung Öystein av Hårfager, hans halvbröder Sigurd och Olav är mumera döda. De är dock alla söner till kung Magnus Barfot och barnbarn till kung Harald Hårdråde. Öystein styr numera hela landet trots en del Sigurd-trogna fortfarande finns.
Kung väljs av folket i de olika fylkena och man har en liknande styrelse av landet som Hunaland. Dock har man inga landhersar, men väl Jarlar (kungens närmsta man) och Sysselmän (administrativ titel) I övrigt finns det hövdingar runt om i landet som styr i lokala frågor. På kyrkans mark råder även kyrklig lag.
De norska kungarna:
Öystein Magnusson
Sigurd Magnusson Jorsalafare (DÖD)
Olav Magnusson (DÖD)
Norge har en fientlig inställning till Danerna som ser gärna att de återigen ska styra över Norge som de gjort förr. Öystein är därför mån om att inte släppa in danerna i sin familj. Dock har Norges kungar släkt i både danernas och svearnas kungafamiljer, på ett eller annat vis. Släktband finns även i Hunaland om än svaga.
I övrigt råder det just nu en ömtålig fred mellan ätter och fylken inom Norge. Men vem vet vad som kommer att hända om någon annan av Öysteins tidigare bröders anhängare skaffar sig tillräckligt stort stöd.
Ätter
Norge består av många ätter och familjer, långt fler än Hunaland. Utöver den kungliga ätten som ibland kallas ”Hårfagerätten” finns det Grim, Troms och Svarte som hunalänningarna känner till. Flera av ätterna har släktingar och fränder i Hunaland, samt vise versa.
Personer från Nidaros som de flesta hunalänningar känner till:
Religion
Norge är sedan en tid tillbaka helt kristnat och det blotas inte öppet längre. Förmodligen håller många fortfarande på att blota till de gamla gudarna i smyg. Men det är förenat med livsfara och utländska hedningar bör ta det försiktigt i Norge. Kristnandet gick hårt fram och tonen är fortfarande hård. Man vill fortfarande gärna kristna Hunaland.
Kyrkan lyder under ärkebiskop Adalbrikt som sitter i Nidaros. Tidigare löd man under
Lunds ärkebiskop, i danernas land.
Till hjälp har han Grimkjell, hirdbiskop i Nidaros och biskopen Sigurd-munk. De norska biskoparna arbetar hårt med missionen i Sveariket och Hunaland. Mycket arbete och prestige läggs ner på detta. Ärkebiskopen i Lund pressar Adalbrikt hårt för att nå resultat i kristnandet av Hunaland, men än så länge har biskopen i Lund låtit kung Öystein själv styra processen, men röster har hörts om att man bör kristna med svärd.
Trondheims största kyrka heter Nidarosdomen och där ligger Olav den Heliga begravd. Kyrkan har blivit ett viktigt mål för pilgrimer.
Geografi
Längst i söder finner man fylket Viken med staden Elfsyssel som bas. Göta älv bildar gräns mot svear och götars land. I mitten av landet ligger staden Bergen i Hordaland. Staden är relativt nybyggd och växer snabbt då den är tänkt att bli den viktigaste staden i landet. Något den i princip redan är. Längre norr ut ligger staden Trondheim som kan ses som Norges nordligaste utpost. Norr om Tröndelag ligger visserligen fylket Nordland, men lyder inte riktigt under konungariket Norge. Kusten är mycket lång och genombruten av många djupa fjordar. Sjöfarare hävdar att det tar trettiofem dagars seglats med bra vind för att komma från Viken i söder till Bjarmernas land i norr. Norge är till största delen mycket kraftigt kuperat, med djupa dalar och svårpasserade bergsryggar.
Pilgrimsleden från Hunaland leder genom Helvetesporten in i Norge och Tröndelag. Det är främst området kring Trondheim (Tröndelag) som de flesta hunalänningar känner till väl. Detta beror t.ex. på handel, släktskap och diverse gränstvister och ömsesidiga plundringar. Man når lättast Norge och Tröndelag via Helvetesporten i nordvästra Hunaland.
Norr om Pilgrimsleden och öster om Stiklastadsvägen ligger hövding Öystein Hjorts land. Hans största gård heter Grutseter, men välmående storgårdar som Medal, Rindal och Rennebu ligger inte långt från gränsen. Söder om Pilgrimsleden ligger hövding Sigurd Krulls land. Huvudgården heter Mosletta, men gårdar som Haftret och Gåre är kända att vara stora och välmående med många skattegårdar knutna till sig. Mellan Pilgrimsleden och Stiklastadsvägen ligger Ingolf Olavsons land. Huvudgården heter Grovik. Andra större gårdar är Elvehus, Bogen och Årvoll. Kring Trondheim ligger Tryggve Sveinsons marker med gården Frost som huvudsäte med den gamla huvudgården Tun nästgårds. Även här finns ett antal mindre gårdar till de större. Pilgrimer kan resa utan beskydd längs både Pilgrimsleden och Stiklastadsvägen. Handelsmän får i allmänhet resa i fred förutsatt att betalar de avgifter hövdingarnas hirdmän kräver. Dessa summor beror på lastens storlek, men är oftast inte hög.