Prisexempel

Prisexempel

Priser inlajv beror på vilken växelkurs som råder mellan de olika valörerna av kirlingar. Växelkursen i sin tur beror på hur många mynt lajvet har att tillgå. Därför kan priser skifta från lajv till lajv.

Naturligtvis skiftar priser naturligt i spelet beroende på tillgång och efterfrågan. Nedan följer saker som relativt sett är billiga och dyra i Hunaland, jämfört med övriga länder. Dock är enklare metallföremål för krigsföring så som yxor, spjutspetsar, plåthjälm och liknande, billigare i Norden än i övriga länder.Dyra saker i Hunaland

Papper

Speciella tyger från utlandet

Siden

Guld (plundring gör dock guldet ”gratis”)

Svärdsklingor (ofta från Frankerriket)Billiga saker i Hunaland

Får

Ylle

Renar

Trälar

Päls (se kreatur nedan)

I Hunlanad livnär sig många på fårhandel (Foto: Hanna Olsson)


PrisriktlinjerMat, dryck och logi


Kreatur


Vapen m.m.Kläder och tyger
Gårdar* och mark

Koppar

Öl är det billigaste, utöver vatten att dricka. De flesta har råd med mat och logi i alla fall en gång per löning.
Koppar, i speciella fall silver.

Gå efter storlek och kvalitet. Renar och får är dock mycket billiga. En stridshäst är värd mycket mer än en vanlig ridhäst osv.Silver och uppåt

Yxblad, spjutspetsar, pilspetsar (dussin) och liknande är billigt. Hjälmar, sköldar, mindre brynjor och liknande är normal prisklass. Svärd och större brynjor är dyra och kan egentligen bli hur exklusiva som helst.Kläder: Koppar för enklare plagg och silver för mer avancerade.

Skor: Koppar/silver och uppåt

Siden: Silver och uppåt

Ylle och linne: 1/10 – 1/50 av priset för siden, beroende på kvalitetDet hör inte till vanligheten att gemene person köper en gård rakt av. I alla fall så är det mycket pengar som skall till. En normalstor/god gård bör betinga ett värde på flera guld.

Markvärdet avgörs naturligtvis av dess kvalité, men man betalar ofta i silver för varje tunnland* Tänk på att trälar, viss utrustning m.m. följer med gården och således kan ge upphov till stora prisvariationer.