Kläder på KIR


Kläder på KIR


Kir är en vikingainspirerad by- och blankvapenkampanj. Kampanjen är inspirerad av vikingatiden, men är inte historiskt korrekt. Det innebär dock att det kommer spelas på starka motsättningar och stora orättvisor mellan religioner, ätter och sociala skikt. För att lyckas gestalta detta har våra deltagares klädval en stor betydelse.


Vi vill att du som deltagare tänker på att:

 • Vi uppmanar alla att visa på och markera skillnader i t.ex. religion, ätt och klass.
 • Du först och främst alltid utgår från roll när du väljer kläder, inte från vad du själv off-lajv i första hand tycker är snyggt eller spännande. Med det menar vi att du ska tänka igenom följande:

T.ex: Vad har rollen för sysselsättning och social status? Är jag medlem av en ätt? Vilken ätt? I vilket tillfälle ska kläderna användas - till vardags eller till fest? Finns det något i rollens sysselsättning/yrke jag kan visa på med hjälp av klädval eller utrustning? Har min roll verkligen råd med smycken och silke bara för att du har det off-lajv? Hur vill jag att andra ska uppfatta min roll och vad vill jag ha för typ av spel utifrån vad mina kläder kan förmedla?

Observera. På KIR använder vi de rikaste generellt mer siden och smycken än vad som är historiskt trovärdigt. Det betyder dock att det är desto viktigare att tänka på hierarkier, yrke och social status.


Varför är detta viktigt?

 • För att du själv ska kunna spela din roll trovärdigt. 
 • För att andra spelare ska uppfatta dig rätt och spela mot dig på ett spelskapande sätt. 
 • För att undvika att kläder och utrustning blir en icke-fråga in-lajv. Om alla har samma nivå och samma typ av kläder kommer det inte gå att se skillnad, deltagare har svårt att få spelet de önskar, och lajvets vision blir väldigt svår att återskapa.
 • För att kläder och utrustning skapar spel och genererar intriger och därmed ett roligare lajv.


Här följer några rekommendationer och tips för kläder på KIR:


Vad vi helst vill se:

 • Vikingatida klädedräkt. Även om detta inte är ett “historiskt korrekt” lajv vill vi försöka återskapa kläder ifrån den historiska vikingatiden (fr sent 700-tal till cirka 1100 e.Kr.). Länktips - se nedan.
 • Historiskt inspirerade skor, men givetvis kan t.ex. diskreta kängor och mockastövlar funka. 
 • Kläder i historiska material såsom t.ex. Lin och Ull.
 • Yrkesspecifika kläder och utrustning utifrån.
 • Går det att vara barfota, uppmuntrar vi givetvis detta för de vars roller det passar. 


Vad vi vill undvika: (på förekommen anledning)

 • Moderna material och moderna kläder, därmed även t.ex. Gympaskor och gummistövlar.
 • Att din roll inte matchar dina kläder. Vi förväntar oss olika typer av kläder på olika samhällsklasser.
 • Att moderna och off-saker/off-kläder hanteras öppet så andra ser/riskerar att se.
  Det ÄR givetvis ok att äta modern mat eller att ditt barn har blöja eller en modern potta, MEN dölj detta noga eller håll det i ditt eget hus/tält - så länge som din ev grupp är ok med detta. 
 • Barn med moderna kläder/skor: Givetvis har vi förståelse för att barn inte kan ha samma nivå på kläder som vuxna men vill vi ändå uppmuntra till en bra nivå och så pass diskreta moderna inslag som bara möjligt (läs: lämna de rosa-prickiga gummistövlarna eller regnjackan hemma). Detta eftersom att även barn till stor grad påverkar andras upplevelser och vi brukar ha många barn på våra lajv. 
 • Moderna hårtofsar, band, huvuddukar, spännen etc. Tips är att t.ex. använda garn, lädersnören och historiska material i trä, ull och lin. En liten detalj - men det ger stor effekt på helheten. 
 • Moderna schampo/balsam/tvålflaskor vid byns officiella badplatser där vi är in-lajv. Tips är att t.ex. hälla över innehåll från moderna flaskor i inlajv-behållare av olika slag och linda in en hårdtvål i en tygbit.
 • Moderna badkläder vid byns officiella badplatser. Det förekommer att folk badar nakna, det är verkligen inte ett krav. Tips: du är del av någon annans upplevelse, sy gärna några enkla badkläder i linne, hantera dina off-lajv underkläder diskret eller undvik de officiella badplatserna.   


Länktips - vikingatida kläder:
Du behöver inte sy dina egna kläder, du kan också köpa begagnat, låna eller köpa färdigsydda kläder. Ett bra sätt att hitta idéer till en ny klädedräkt är att titta på mönster:


Tyger, utrustning, mönster mm:


Har du frågor eller behöver tips och/eller konkreta råd? 

Tveka inte att kontakta arrangörsgruppen: kontakt@kampeniringen.se vi hjälper dig gärna.